Švestkový koláč s mákem bezlepkový
Recepty, Dietní receptySuroviny
- * polovina kynutého těsta (odkaz na recept níže)
- 400 ml mléka
- 200 g máku
- 2 třtinové cukry s rumovým aroma
- 2 lžičky skořice
- cca 1,5 kg švestek
- 150 g Jizerky (zelená, nová receptura)
- 70 g změklého másla
- 50 g třtinového cukru
Postup Švestkový koláč s mákem bezlepkový
Postup přípravy receptu
-
Uhnětené těsto rukama rozprostřeme na dno formy vyložené pečícím papírem. Potřeme bílkem a dáme do tepla kynout.
Mezitím připravíme makovou náplň a drobenku. V rendlíku přivedeme k varu mléko. Vsypeme mák a za stálého míchání 5 min. povaříme do zhoustnutí. Přidáme cukr a skořici, dáme stranou chladnout.
V míse smícháme mouku, máslo a cukr. Drobenku mám ráda vláčnější. Pokud chcete sušší a křupavější, přidejte trochu mouky. Drobenku dáme zatím do lednice.
Švestky vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Přibližně po 1 hod. kynutí potřeme koláč makovou náplní, poklademe švestkami a zasypeme drobenkou. Pečeme na 180°C zhruba 40-45 min.