Dalamánky ze staršího chleba
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- na kvásek:
- 50 ml vlažné vody
- lžička cukru
- 15 g droždí
- 50 g hladké mouky
- Dále:
- 140 g oschlého staršího chleba (2-3 krajíce)
- 200 g horké vody
- lžíce oleje
- lžička soli
- lžička kmínu
- lžíce žitné chlebové mouky
- 260-280 g hladké nebo chlebové mouky
Postup Dalamánky ze staršího chleba
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme suroviny na kvásek a v jiné míse chleba, nakrájený na kostičky, zalijeme horkou vodou. Necháme rozmočit, než kvásek nakyne. Rozmočený chleba můžeme rozmačkat vidličkou nebo rukou, já ho mixla ponorným mixérem – hezky rozmělnil i kousky kůrky. Přidáme kvásek a zbylé suroviny a necháme robota nebo pekárnu vymísit těsto.
Po jeho vykynutí ho propracujeme, rozdělíme na kousky (6-8), z každého uděláme šišatý dalamánek, který oválíme v mouce. Všechny uložíme na plech, žiletkou nebo ostrým nožem nařízneme, necháme vykynout a pak upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/25-30 min).