Dalamánky ze staršího chleba

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

na kvásek:
50 ml vlažné vody
lžička cukru
15 g droždí
50 g hladké mouky
Dále:
140 g oschlého staršího chleba (2-3 krajíce)
200 g horké vody
lžíce oleje
lžička soli
lžička kmínu
lžíce žitné chlebové mouky
260-280 g hladké nebo chlebové mouky

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme suroviny na kvásek a v jiné míse chleba, nakrájený na kostičky, zalijeme horkou vodou. Necháme rozmočit, než kvásek nakyne. Rozmočený chleba můžeme rozmačkat vidličkou nebo rukou, já ho mixla ponorným mixérem – hezky rozmělnil i kousky kůrky. Přidáme kvásek a zbylé suroviny a necháme robota nebo pekárnu vymísit těsto.

  2. Po jeho vykynutí ho propracujeme, rozdělíme na kousky (6-8), z každého uděláme šišatý dalamánek, který oválíme v mouce. Všechny uložíme na plech, žiletkou nebo ostrým nožem nařízneme, necháme vykynout a pak upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/25-30 min).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!