Božské karamelové větrníčky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Karamelový základ:
- 80 g cukru krupice
- 80 ml smetany ke šlehání
- Na dohotovení (polevy a karamelového krému):
- 150 g moučkového cukru
- 3 lžíce vody
- 500 ml smetany ke šlehání (40%)
- Vanilkový krém:
- 500 ml mléka
- 60 g vanilkového pudinkového prášku
- 1 vanilkový lusk
- 150 g krupicového cukru
- 500 ml smetany ke šlehání
- Těsto:
- 270 ml vody
- 80 ml oleje
- špetka soli
- 200 g hladké mouky
- 6 vajec
Postup Božské karamelové větrníčky
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme karamelový základ. V kastrůlku se silným dnem utavíme krupicový cukr na karamel.
Opatrně přilijeme horkou smetanu.
Smetanu mícháme, dokud se karamel úplně nerozpustí. Pak ji přecedíme přes kovový cedník a necháme přes noc uležet v lednici.
Druhý den připravíme z karamelového základu polevu a krém.
Na polevu utřeme moučkový cukr se 3 lžícemi studené vody. Do polevy vmícháme 2 lžíce karamelového základu. Na karamelový krém vyšleháme smetanu téměř do tuha. Pak do ní přidáme zbylý karamelový základ a došleháme ji.
Na vanilkový krém rozmícháme v troše mléka pudinkový prášek a dřeň z vanilky. Zbylé mléko osladíme a přivedeme k varu.
Vmícháme pudinkovou zálivku.
Uvaříme hustý krém a za častého promíchání ho necháme vychladnout. Pak ho našleháme a přidáme do něj pevnou šlehačku. Krém necháme v lednici asi hodinu odpočinout.
V kastrolu se silným dnem přivedeme k varu vodu s olejem.
Přisypeme mouku a sůl a těsto mícháme, dokud se na dně kastrolu nezačne tvořit bílý povlak.
Těsto přendáme do misky a necháme vychladnout. Pak do něj postupně zašleháme vejce.
Z vychladlého těsta nastříkáme pomocí cukrářského sáčku na plech větrníky.
Troubu ohřejeme přibližně na 200 °C a rozprašovačem do ní nastříkáme vodu.
Vložíme do ní větrníky a pečeme je, dokud nezezlátnou.
Větrníky necháme zcela vychladnout a pak je rozkrojíme. Horní díly potřeme polevou a necháme zaschnout. Na spodní díly cukrářským sáčkem nastříkáme nejprve vanilkový, pak karamelový krém a nakonec přiložíme horní díly s polevou.