Veselské buchty
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 kg hladké mouky
- 200 g cukru
- 200 g másla(Hera, Zlatá Hana,)
- 2 vanilkové cukry
- 1 vejce
- 2 kvasnice
- trochu mléka
- 2,5 lžičky soli
- Náplň:
- 2 tvarohy
- 2 lžice cukru
- vejce
- citronová kůra (z jednoho citrónu)
- trochu rozemletého muškátového květu
- cukrová voda
- vanilkový cukr
- voda
- Náplň 2:
- 8 jablek
- cukr (podle kyselosti jablek)
- skořici
Postup Veselské buchty
Postup přípravy receptu
-
Kvasnice rozdrobíme do vlažného mléka se špetkou cukru. Necháme si rozpustit tuk. Mouku dáme do misky, smícháme ji ze solí a pak přidáme cukr, vanilkový cukr, máslo, nabotnalé kvasnice a žloutek.
Vše vypracujeme v těsto, které posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo k vykynutí. Mezitím si připravíme náplně klasickým způsobem jak děláme.
Když je těsto vykynuté, dáme ho na pomoučněný vál. A pak to je na Vás, jakým způsobem uděláte malé placičky, někdo vykrajuje kolečka, někdo odkrojuje přímo z těsta a já dělám tak, že si uříznu pruh těsta, udělám z toho váleček a klasickým válečkem to rozválím, pak nařežu čtverečky, naplním je a vkládám buchty do vymazaného pekáčku.
Buchty naolejovávám po stranách, aby šly po upečení pěkně od sebe. Když už mám plný plech, tak je namažu rozšlehaným vajíčkem.
Dám je do předem vyhřáté trouby na 180°C, peču přibližně 45 minut (je to podle druhu trouby, některá peče rychleji a některá pomaleji). Po upečení pomažu cukrovou vodou, aby byly dlouho vláčné.