Dalamánky celozrnné
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- 375 ml vody
- 150 g hladké mouky
- 255 g žitné celozrnné mouky
- 220 g pšeničné celozrnné mouky
- 2 lžičky soli
- 2-3 lžičky drceného kmínu
- 1,5 lžičky cukru
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce octa
- 1/2 kostky čerstvých kvasnic
Postup Dalamánky celozrnné
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny nejdříve dáme vodu, olej, ocet, na to sypké ingredience a na konec rozdrobené kvasnice.
Uhněteme těsto, přendáme do mísy, přikryjeme potravinářskou folií a utěrkou a necháme na teplém místě cca 45 minut vykynout.
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, ještě trochu propracujeme a pak odtrhujeme kousky těsta-podle toho jak velké dalamánky chceme a děláme podlouhlé bochánky.
Na plech dáme pečící papír, dalamánky na něj poklademe, lehce třikrát nakrojíme a necháme ještě dalších 15-20 minut pod utěrkou na teplém místě kynout.
Vykynuté dalamánky lehce mašlovačkou potřeme vlažnou vodou, posypeme hrubou solí, celým kmínem, dáme do vyhřáté trouby na 200°C (horkovzdušnou na 180°C) a pečeme cca 25-30 minut.