Smetanovo - čokoládový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
5 vejec
120 g cukru krupice
2-3 lžíce kakaa, dle barvy
230 g polohrubé mouky
100 g rozpuštěného másla
100 ml mléka nebo vody
necelý prášek do pečiva
Náplň:
700 g zakysané smetany
2 vanilkové cukry
3 ztužovače šlehačky
Poleva:
4 lžíce vody
80 g cukru krupice
2 tyčinky ledové kaštany
1 kelímek husté zakysané smetany, cca 160-180 g

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme rozpuštěné máslo, které jsme zchladili přilitím mléka či vody a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem a kakaem (dle barvy) a vše dobře promícháme. Nakonec vmícháme do těsta vyšlehaný sníh z bílků a těsto nalijeme do připravené, máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy o průměru cca 28 - 30 cm (nebo do můžeme i do pekáčku). Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů zhruba 25 minut (já pekl v remosce 19 minut), vyzkoušíme špejlí, zda se těsto nelepí.

  2. Náplň: zakysané smetany dobře promícháme s vanilkovými cukry smíchanými se ztužovačem a dáme do chladna.

  3. Vychladlý korpus prokrojíme, naplníme rovnoměrně náplní, zaklopíme a dáme do chladna.

  4. Poleva: vodu svaříme s cukrem na cukerný roztok, do kterého dáme za stálého míchání rozpustit nalámané ledové kaštany. Kdo nemá rád sladké moučníky, může použít extra hořké ledové kaštany. Když se kaštany rozpustí, necháme směs částečně zchladnout (mícháme, aby se nevytvořila na povrchu krustička) a poté vmícháme zakysanou smetanu a dáme do chladna trochu zatuhnout, ale pevnou hmotu nečekejte.

  5. Na zchladlý promazaný korpus nalijeme čokoládovou polevu, kterou rovnoměrně rozetřeme a dáme do chladna proležet, nejlépe přes noc.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!