Srnčí hřbet s šípkovou omáčkou

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1,5 kg srnčího hřbetu
100 g uzené slaniny
50 g másla
koření divočina
2 střední mrkve
1 petržel
1/2 menšího celeru
100 g uzené slaniny
2 střední cibule
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
10 celých pepřů
snítka tymiánu
4 lžíce šípkového džemu
200 ml suchého červeného vína
hladká mouka dle potřeby
bílý pepř
plátky citrónu k dozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Maso očistíme, odblaníme, po vlákně masa prošpikujeme uzenou slaninou, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme kořením divočina a necháme v chladničce 24 hodin odpočinout.

  2. V pekáčku rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, maso ze všech stran orestujeme (2 hodiny před restovaním maso vyjmeme z ledničky, aby získalo pokojovou teplotu). Přidáme na jemno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou zeleninu, koření, podlijeme horkou vodou, vložíme do trouby, z počátku pečeme při 200°C a dopékáme při 180°C za občasného polévání a podlévání 2,5-3 hodiny.

  3. vMěkké maso vyjmeme a uchováme v teple.

  4. Z výpeku odstraníme koření (bobkový list, nové koření a celý pepř) a ponorným mixerem rozmixujeme. Vínem naředíme šípkový džem, přidáme hladkou mouku, mletý bílý pepř a postupně přiléváme do výpeku, hustotu můžeme upravit smetanou. Necháme chvíli probublat.

  5. Podáváme s karlovarským knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!