Srnčí hřbet s šípkovou omáčkou
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1,5 kg srnčího hřbetu
- 100 g uzené slaniny
- 50 g másla
- koření divočina
- 2 střední mrkve
- 1 petržel
- 1/2 menšího celeru
- 100 g uzené slaniny
- 2 střední cibule
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 10 celých pepřů
- snítka tymiánu
- 4 lžíce šípkového džemu
- 200 ml suchého červeného vína
- hladká mouka dle potřeby
- bílý pepř
- plátky citrónu k dozdobení
Postup Srnčí hřbet s šípkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Maso očistíme, odblaníme, po vlákně masa prošpikujeme uzenou slaninou, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme kořením divočina a necháme v chladničce 24 hodin odpočinout.
V pekáčku rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, maso ze všech stran orestujeme (2 hodiny před restovaním maso vyjmeme z ledničky, aby získalo pokojovou teplotu). Přidáme na jemno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou zeleninu, koření, podlijeme horkou vodou, vložíme do trouby, z počátku pečeme při 200°C a dopékáme při 180°C za občasného polévání a podlévání 2,5-3 hodiny.
vMěkké maso vyjmeme a uchováme v teple.
Z výpeku odstraníme koření (bobkový list, nové koření a celý pepř) a ponorným mixerem rozmixujeme. Vínem naředíme šípkový džem, přidáme hladkou mouku, mletý bílý pepř a postupně přiléváme do výpeku, hustotu můžeme upravit smetanou. Necháme chvíli probublat.
Podáváme s karlovarským knedlíkem.