Cuketová polenta zapečená s mletým masem

Recepty, Mleté maso

Suroviny

Polenta:
125 g polenty
500 ml vývaru nebo vody
100 g cukety
1 stroužek česneku
1 lžíce oleje
sůl dle chuti
Maso:
400 g mletého masa
1 mrkev
1 cibule
sůl dle chuti
1/2 lžičky mleté papriky
1 lžička medvědího česneku
2 PL sojové omáčky
1 PL oleje
Dohotovení:
100 g strouhaného sýra

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme na drobno, mrkev nastrouháme najemno. Na pánvi rozpálíme lžíci oleje, na kterém necháme zesklovatět cibulku. Poté přidáme mleté maso, vařečkou ho pořádně rozdělíme, abychom neměli cucky. Osolíme ho, zasypeme mletou paprikou, medvědím česnekem, přidáme sojovou omáčku. Až se maso zatáhne, přisypeme nastrouhanou mrkev, necháme ještě dvě minuty opékat a poté sundáme z ohně a odložíme.

  2. Nastrouháme cuketu na hrubo (pokud je menší, můžeme i se slupkou, ale jestli chceme použít velkou cuketu, je dobré ji oloupat a zbavit semínek).

  3. V hrnci rozpálíme lžíci oleje a cuketu na něm krátce osmahneme. Poté ji zalijeme 500 ml vody a přivedeme k varu. Jakmile začne voda vařit, opatrně za stálého míchání přisypáváme polentu a mícháme do zhoustnutí. Kdyby byla polenta moc tekutá, přidáme ji více, pokud naopak moc hustá, zředíme ji vodou. Hotovou polentu osolíme dle chuti a vmícháme prolisovaný česnek.

  4. Jakmile máme hotovo, ihned nalijeme polovinu polentu do zapékací misky (není potřeba ničím vymazávat), na ni navrstvíme všechno maso (bez přebytečné mastnoty), a na něj zbytek polenty.

  5. Pečeme při 200 °C cca 30 minut, poté zasypeme strouhaným sýrem a ještě 10 minut dopečeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!