Cuketová polenta zapečená s mletým masem
Recepty, Mleté masoSuroviny
- Polenta:
- 125 g polenty
- 500 ml vývaru nebo vody
- 100 g cukety
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce oleje
- sůl dle chuti
- Maso:
- 400 g mletého masa
- 1 mrkev
- 1 cibule
- sůl dle chuti
- 1/2 lžičky mleté papriky
- 1 lžička medvědího česneku
- 2 PL sojové omáčky
- 1 PL oleje
- Dohotovení:
- 100 g strouhaného sýra
Postup Cuketová polenta zapečená s mletým masem
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme na drobno, mrkev nastrouháme najemno. Na pánvi rozpálíme lžíci oleje, na kterém necháme zesklovatět cibulku. Poté přidáme mleté maso, vařečkou ho pořádně rozdělíme, abychom neměli cucky. Osolíme ho, zasypeme mletou paprikou, medvědím česnekem, přidáme sojovou omáčku. Až se maso zatáhne, přisypeme nastrouhanou mrkev, necháme ještě dvě minuty opékat a poté sundáme z ohně a odložíme.
Nastrouháme cuketu na hrubo (pokud je menší, můžeme i se slupkou, ale jestli chceme použít velkou cuketu, je dobré ji oloupat a zbavit semínek).
V hrnci rozpálíme lžíci oleje a cuketu na něm krátce osmahneme. Poté ji zalijeme 500 ml vody a přivedeme k varu. Jakmile začne voda vařit, opatrně za stálého míchání přisypáváme polentu a mícháme do zhoustnutí. Kdyby byla polenta moc tekutá, přidáme ji více, pokud naopak moc hustá, zředíme ji vodou. Hotovou polentu osolíme dle chuti a vmícháme prolisovaný česnek.
Jakmile máme hotovo, ihned nalijeme polovinu polentu do zapékací misky (není potřeba ničím vymazávat), na ni navrstvíme všechno maso (bez přebytečné mastnoty), a na něj zbytek polenty.
Pečeme při 200 °C cca 30 minut, poté zasypeme strouhaným sýrem a ještě 10 minut dopečeme.