Cibulový quiche s gorgonzolou, slaninou a levandulí
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Na křehké těsto:
- 250 g hladké mouky (můžete použít i špaldovou)
- 125 g másla
- 50 ml ledové vody
- 1 KL soli (zarovnaná)
- Náplň:
- 3–4 velké cibule
- 120 g slaniny
- 150 g gorgonzoly (nebo jiného sýru s modrou plísní, případně kozí)
- 2 KL sušených kvítků levandule
- 2–3 vejce (podle velikosti)
- 125 ml smetany na šlehání
- kousek másla + na vymazání formy
Postup Cibulový quiche s gorgonzolou, slaninou a levandulí
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravte těsto. Mouku s máslem zpracujte až do konzistence drobenky. Osolte, vlijte vodu a rychle zpracujte v hladké těsto. S křehkým těstem se musí pracovat opravdu rychle, aby máslo nezačalo příliš měknout. Těsto zformujte do koule, zabalte do potravinové fólie a vložte na hodinu do lednice. Po hodině ho vyjměte. Zapněte troubu na 190 °C.
Těsto vyválejte do kruhu o něco většího, než je vaše koláčová forma. Formu můžete vymazat a vysypat, ale není to nutné, v těstě je tuku dost. Těstem vyložte formu včetně okrajů, dno quiche propíchejte vidličkou. Položte na něj pečicí papír a vysypte na korpus 1 cm vrstvu fazolí, hrachu nebo třeba rýže. Pěkně tím zatížíte korpus, který zůstane rovný. Vložte do trouby a pečte 10 minut. Vyjměte, vysypte obsah.
Během pečení korpusu připravte směs na náplň. Nejprve orestujte na suché pánvi slaninu, tu vyjměte. Na pánev vložte kousek másla, cibule nakrájené na kolečka a restujte na nižší teplotě dozlatova. Do mísy vyklepněte vejce, přidejte smetanu, část slaniny (zbytek nechte na ozdobení povrchu), levandule a orestovanou cibuli. Osolte, promíchejte a vlijte na korpus. Na povrch rozdělte kousky gorgonzoly, zbytek slaniny a levandulových kvítků.
Vložte do trouby, snižte teplotu na 175 °C, pečte 20–30 minut, dokud směs neztuhne a povrch se neopeče. Před servírováním nechte quiche chvilku zchladnout, bude se lépe krájet.