Pražské gule
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na buflery (piškoty):
- 6 vajec
- 170 g cukru
- 180 g hladké mouky
- 70 g škrobové moučky (Gustin...)
- Na slovenský krém:
- 500 g másla
- 300 g cukru
- 100 ml vody
- lžička octa
- 2 PL kakaa
- Na dokončení:
- 400 g cukru (na cukrový sirup)
- 100 ml vody (na cukrový sirup)
- 250 g nesolených loupaných arašídů
- 250 g čokolády na vaření
Postup Pražské gule
Postup přípravy receptu
-
Najprv upecieme buflerky: Oddelime zltky od bielkov. Do bielkov pridame 3/4 cukru a vyslahame tuhy sneh. Zltka a ostatok cukru vyslahame do peny. Naslahane zltka vlejeme k snehu a stierkou ich opatrne zapracujeme, staci ked 5x prehodime masu. K mase pridame nakyprenu muku zmiesanu s gustinom a tiez ju opatrne zapracujeme.
Ruru predohrejeme na cca 180°C. Na plechy polozime papier na pecenie.
Cestom naplnime cukrarensky sacok s hladkou trubickou a spricujeme buflery. Plech vlozime do vyhriatej rury a pecieme cca 15 minut. Upecene buflerky su pevne, nemaju byt pruzne ako piskotove cesto.
Urobime krem: Cukor a vodu dame varit kym sa neroztopi. Do cukrovej vody pridame ocot. Cukrovu vodu nechame bublat dovtedy, kym sa netaha po vlase. Po uvareni ho nechame vychladnut.
Makke maslo dame do misy a prilejeme k nemu uvareny sirup a kakao. Vsetko vyslahame do kremu.
Upecene buflerky rozdelime na dve polovice. Ak maju na sebe ten chvostik po spricovani, tak ho zrezte hlavne pri tych, ktore pojdu na spodok, na tych vrchnych to nebude vadit. Nastriekame na piskoty krem a spojime ich. Dame do chladu.
Uvarime dalsi sirup zo 400 g cukru a 100 ml vody.tento musi byt ovela hustejsi, ako bol ten co isiel do kremu, musi to byt naozaj lepkava, tahava hmota. Ako ked nahrejete med.
Arasidy nasekame v robote na jemnejsie kusky. Ak ich budete drvit valkom na cesto, tak to robte v davkach.
Naplnene gule vo vrchnej polovici, namacame najprv do husteho sirupu ten nemusi byt studeny, staci len trochu prechladnuty a potom ich obalujeme v posekanych arasidoch.
Vo vodnom kupeli roztopime cokoladu a tuk (ten tuk je naozaj len orientacne, vzdy zabudnem odvazit) ja to robim od oka. Ked mam cokoladu hustu, pridam este tuk, ked ju mam riedku dosypem bud kakao, alebo dam dalsiu cokoladu.
Gule arasidovou castou namacame v cokolade. Odlozime do chladu a po ztuhnuti ich vkladame do kosickov.