Zeleninové kuličky jako pečenáče i hlavní chod

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

300 g dýně Hokkaido (váha po očištění)
150 g košťálů brokolice
100 g růžiček brokolice
150 g 30% sýra Eidam
150 g 45% sýra uzená cihla
180 ml strouhanky
150 ml škrobové moučky (Solamyl, Amylon)
3 vejce
1 větší cibule
5 větších stroužků česneku
sůl
mletý pepř
strouhanka na obalení
fritovací olej na smažení
Na nálev svaříme:
670 ml vody
330 ml octa
150 ml cukru
1 lžíci kořenícího přípravku Deko
Do každé sklenice (680 g) budeme potřebovat:
12 ks usmažených zeleninových kuliček
1-2 chilli papričky
5 kuliček nového koření
1 menší snítku rozmarýnu
1 menší cibuli nakrájenou na tenké půlměsíčky

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si nálev a necháme ho zchladnout. Růžičky brokolice spaříme vařící vodou a po 2 minutách přemístíme do nádoby se studenou vodou, pro zachování svěží barvy. Poté necháme v cedníku okapat a nožem nasekáme na drobnější kousky.

  2. Dýni i se slupkou a syrové košťály nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Na hrubých slzičkách nastrouháme oba druhy sýrů, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Přidáme vejce, sůl a pepř a všechno důkladně promícháme.

  3. Dále přidáme strouhanku, škrob, opět důkladně promícháme a necháme 10 minut odpočinout. Z těsta tvoříme kuličky, které zlehka obalíme ve strouhance a pozvolna smažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje do zlatavé barvy.

  4. Pár kuliček, které použijeme na hlavní chod smažíme bez obalení ve strouhance. Po usmažení dáme na papírovou utěrku odsát přebytečný tuk a podáváme například s jogurtovo-česnekovým dipem nebo s bramborovou kaší.

  5. Zbytek usmažených kuliček necháme vystydnout. Do každé zavařovací sklenice dáme koření, papričky a kuličky, které prokládáme nakrájenou cibulí.

  6. Vše zalijeme připraveným nálevem, sklenice uzavřeme a necháme alespoň 4-5 dní uležet na tmavém místě. Podáváme s čerstvým pečivem, na talíři mírně zakápneme lákem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!