Zeleninové kuličky jako pečenáče i hlavní chod
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 300 g dýně Hokkaido (váha po očištění)
- 150 g košťálů brokolice
- 100 g růžiček brokolice
- 150 g 30% sýra Eidam
- 150 g 45% sýra uzená cihla
- 180 ml strouhanky
- 150 ml škrobové moučky (Solamyl, Amylon)
- 3 vejce
- 1 větší cibule
- 5 větších stroužků česneku
- sůl
- mletý pepř
- strouhanka na obalení
- fritovací olej na smažení
- Na nálev svaříme:
- 670 ml vody
- 330 ml octa
- 150 ml cukru
- 1 lžíci kořenícího přípravku Deko
- Do každé sklenice (680 g) budeme potřebovat:
- 12 ks usmažených zeleninových kuliček
- 1-2 chilli papričky
- 5 kuliček nového koření
- 1 menší snítku rozmarýnu
- 1 menší cibuli nakrájenou na tenké půlměsíčky
Postup Zeleninové kuličky jako pečenáče i hlavní chod
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si nálev a necháme ho zchladnout. Růžičky brokolice spaříme vařící vodou a po 2 minutách přemístíme do nádoby se studenou vodou, pro zachování svěží barvy. Poté necháme v cedníku okapat a nožem nasekáme na drobnější kousky.
Dýni i se slupkou a syrové košťály nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Na hrubých slzičkách nastrouháme oba druhy sýrů, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Přidáme vejce, sůl a pepř a všechno důkladně promícháme.
Dále přidáme strouhanku, škrob, opět důkladně promícháme a necháme 10 minut odpočinout. Z těsta tvoříme kuličky, které zlehka obalíme ve strouhance a pozvolna smažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje do zlatavé barvy.
Pár kuliček, které použijeme na hlavní chod smažíme bez obalení ve strouhance. Po usmažení dáme na papírovou utěrku odsát přebytečný tuk a podáváme například s jogurtovo-česnekovým dipem nebo s bramborovou kaší.
Zbytek usmažených kuliček necháme vystydnout. Do každé zavařovací sklenice dáme koření, papričky a kuličky, které prokládáme nakrájenou cibulí.
Vše zalijeme připraveným nálevem, sklenice uzavřeme a necháme alespoň 4-5 dní uležet na tmavém místě. Podáváme s čerstvým pečivem, na talíři mírně zakápneme lákem.