Chlebový dort - vaječný koňak

Recepty, Dorty

Suroviny

1 balíček toustového chleba
šunka
Herkules
eidam
tvaroh (lučina)
majonéza
vejce
kyselé okurky
rajčata
česnek
pórek
ředkvičky
bílá ředkev zelenina dle zdobení
želatina
špejle
párátka
sůl
pepř
bylinky petrželka rozmarýn
potravinářské barvy

Postup přípravy receptu

  1. Pomazánka: půl kila tvarohu (nebo tvaroh a lučinu půl na půl) smícháme s majonézou (asi 10dkg) a asi 3 lžícemi rozpuštěné želatiny. Osolíme a vymícháme do hladka - to je základní pomazánka, do které můžeme přidat dle chuti různé příchutě - česnek, bylinky, žloutky atd.

  2. Sestavení dortu: Postavíme na sebe tolik toustových plátků jak vysoký chceme mít dort - lahev. Seřízneme do tvaru lahve a pak díly, jak jdou za sebou, plníme střídavě pomazánkama, vkládáme šunku, salám či sýr, můžeme dát i tenké plátky vajec či okurek. Aby lahev držela a nerozjela se, propíchneme prostředkem špejle. Celou láhev pomažeme pomazánkou.

  3. Rozložíme si plátky eidamu na pečící papír, velikost taková, jaký je obvod a výška dortu, přikryjeme dalším papírem, dáme na prkýnko a rozžehlíme žehličkou tak, aby se nám plátky sýra pěkně spojily v jeden celek. Pak plát vezmeme a obtočíme kolem lahve, okraje odřízneme, začistíme. vytvarujeme si z eidamu zátku a párátkem připevníme.

  4. Sloupneme ponořením do studené vody (nechat namočené pár minut) opatrně nálepku z originálu láhve a přiložíme na láhev dortovou. Nemusíme nijak vzlášt lepit, přichytí se sama.

  5. Lahev postavíme a připevníme na chlebový stojánek, který jsme si už připravili podobným způsobem jako lahev: toustové pláty spojujeme pomazánkou, uzeninou a střídáme až do požadované velikosti.

  6. Pohrajeme si s konečnými detaily, domalujeme případně jedlými barvami, dozdobíme vyřezanými kytičkami, podle fantazie.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!