Zeleninový salát s chlebovými krutónky a parmazánovým chipsem
Recepty, SalátySuroviny
- 80 g nastrouhaného parmazánu
- 1 lžička čerstvého tymiánu
- 1 salátová okurka
- 4 rajčata
- 3 stroužky česneku
- 3 krajíce bílého chleba (nejlépe kváskového)
- bazalka
- Zálivka:
- sůl
- pepř
- 4 lžíce olivového oleje
- 2-3 lžíce Aceto Balsamico
- 1 lžička medu
- šťáva z poloviny citrónu
Postup Zeleninový salát s chlebovými krutónky a parmazánovým chipsem
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 200°C. Na plech vyložený pečícím papírem položíme kovový kroužek nebo vykrajovačku o průměru asi 8 cm. Nastrouhaný parmazán smícháme s tymiánovými lístky. Do kroužku na plechu vložíme čtvrtinu parmazánu, rovnoměrně ho rozložíme a trochu přimáčkneme. Pak kroužek opatrně odstraníme. Takto uděláme čtyři parmazánová kolečka, pak plech vložíme do trouby a 5 minut pečeme, až sýr začne lehce zlátnout. Vyndáme z trouby, papír s upečenými kolečky stáhneme z plechu a necháme vychladnout.
Z krajíců chleba odřízneme kůrku a střídky natrháme na kousky. Na plech dáme nový papír, vsypeme kousky chleba a dáme do trouby. Pečeme, občas promícháme, až se kousky chleba začnou zbarvovat dozlatova, plech vyndáme, opečené krutonky vysypeme do misky a dáme stranou.
Okurku oloupeme, podélně přepůlíme a nakrájíme na půlkolečka. Z rajčat odstraníme zbytky po stopce a nakrájíme je na kousky, česnekové stroužky oloupeme a nakrájíme na plátky. Všechnu zeleninu dáme do misky a promícháme. Ingredience na zálivku dobře prošleháme.
Těsně před podáváním do salátu přidáme bazalku natrhanou na kousky, opečené krutonky a zalijeme zálivkou. Každou porci salátu v misce doplníme parmazánovým chipsem.