Zeleninový salát s chlebovými krutónky a parmazánovým chipsem

Recepty, Saláty

Suroviny

80 g nastrouhaného parmazánu
1 lžička čerstvého tymiánu
1 salátová okurka
4 rajčata
3 stroužky česneku
3 krajíce bílého chleba (nejlépe kváskového)
bazalka
Zálivka:
sůl
pepř
4 lžíce olivového oleje
2-3 lžíce Aceto Balsamico
1 lžička medu
šťáva z poloviny citrónu

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 200°C. Na plech vyložený pečícím papírem položíme kovový kroužek nebo vykrajovačku o průměru asi 8 cm. Nastrouhaný parmazán smícháme s tymiánovými lístky. Do kroužku na plechu vložíme čtvrtinu parmazánu, rovnoměrně ho rozložíme a trochu přimáčkneme. Pak kroužek opatrně odstraníme. Takto uděláme čtyři parmazánová kolečka, pak plech vložíme do trouby a 5 minut pečeme, až sýr začne lehce zlátnout. Vyndáme z trouby, papír s upečenými kolečky stáhneme z plechu a necháme vychladnout.

  2. Z krajíců chleba odřízneme kůrku a střídky natrháme na kousky. Na plech dáme nový papír, vsypeme kousky chleba a dáme do trouby. Pečeme, občas promícháme, až se kousky chleba začnou zbarvovat dozlatova, plech vyndáme, opečené krutonky vysypeme do misky a dáme stranou.

  3. Okurku oloupeme, podélně přepůlíme a nakrájíme na půlkolečka. Z rajčat odstraníme zbytky po stopce a nakrájíme je na kousky, česnekové stroužky oloupeme a nakrájíme na plátky. Všechnu zeleninu dáme do misky a promícháme. Ingredience na zálivku dobře prošleháme.

  4. Těsně před podáváním do salátu přidáme bazalku natrhanou na kousky, opečené krutonky a zalijeme zálivkou. Každou porci salátu v misce doplníme parmazánovým chipsem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!