Vícezrnné dalamánky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Na omládek:
- 110 g vlažné vody
- lžička sladěnky nebo sladovitu
- 140 g hladké mouky
- 25 g droždí
- 30 g žita
- 30 g pšenice
- 30 g sojových bobů (nebo sojových vloček)
- lžíce lněného semínka
- lžíce žitných otrub
- lžička drceného kmínu
- 3 rovné lžičky soli
- 2 lžíce oleje
- 250 g vody do těsta
- 500 g hladké mouky
- 50 g žitné mouky
Postup Vícezrnné dalamánky
Postup přípravy receptu
-
Těsto jsem dělala robotem. Nejdříve jsem si v kávomlýnku posekala na hrubší šrot pšenici a žito, sójové vločky jen částečně - zůstaly většinou vcelku. Vše jsem zalila 130 g horké vody a nechala nabobtnat.
Lžící jsem umíchala v míse robotu omládek, mísu zakryla a omládek nechala 45 minut kynout. Pak jsem přidala nabobtnané zrní, zbytek ostatních surovin a robotem vymísila těsto. Po 60-90 minutách kynutí (záleží na teple místnosti, kde těsto kyne) jsem ho propracovala, rozdělila na 8 dílů a z každého udělala bulku - dalamánek.
Lehce jsem je nařízla žiletkou, v rozevírajících se zářezech posypala kmínem a nechala na plechu asi 40-45 minut kynout. V dobře vyhřáté troubě (210°C) byly dalamánky za 25-30 minut upečeny.