Vícezrnné lívance s borůvkami
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 3 PL (45 g) másla
- 1/2 hrnku (60 g) celozrnné mouky
- 1/2 hrnku (60 g) hladké mouky
- 1/4 hrnku (30 g) žitné mouka
- 2 PL krupicového cukru
- 1 PL plus 1 ČL kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 ČL soli
- 2 vejce
- 250 g plnotučného bílého jogurtu
- 2 PL mléka
- 1/2 ČL strouhané citronové kůry
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 1 hrnek borůvek (čerstvé nebo mražené)
Postup Vícezrnné lívance s borůvkami
Postup přípravy receptu
-
1. V malé misce rozpustíme v mikrovlnné troubě dvě polévkové lžíce (30 g) másla. Vmícháme třetí lžíci (15 g) až se úplně rozpustí. (Tak nebude rozpuštěné máslo horké, až ho budeme přidávat k ostatním surovinám. Odložíme stranou.
2. V malé misce smícháme mouky, cukr, prášek do pečiva a sůl. Odložíme stranou.
3. Ve velké míse (nebo v kuchyňském robotu) smícháme vejce, jogurt a mléko a rozšleháme až se spojí. Pokud používáme řídký jogurt, nebude další mléko zapotřebí. Pokud ale používáme hustý smetanový (Choceňský, Holandia), přidáme 2 polévkové lžíce mléka.
4. Vmícháme máslo, citronovou kůru a vanilku.
5. Přidáme suché suroviny a promícháme, až se spojí.
6. Lívance smažíme dozlatova na teflonové pánvi na malém množství oleje z jedné strany, pak na těsto dáme několik borůvek (podle vlastního uvážení), a jakmile se objeví bublinky, otočíme je a osmažíme dozlatova z druhé strany.