Vícezrnné lívance s borůvkami

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

3 PL (45 g) másla
1/2 hrnku (60 g) celozrnné mouky
1/2 hrnku (60 g) hladké mouky
1/4 hrnku (30 g) žitné mouka
2 PL krupicového cukru
1 PL plus 1 ČL kypřícího prášku do pečiva
1/2 ČL soli
2 vejce
250 g plnotučného bílého jogurtu
2 PL mléka
1/2 ČL strouhané citronové kůry
1/2 ČL vanilkového extraktu
1 hrnek borůvek (čerstvé nebo mražené)

Postup přípravy receptu

  1. 1. V malé misce rozpustíme v mikrovlnné troubě dvě polévkové lžíce (30 g) másla. Vmícháme třetí lžíci (15 g) až se úplně rozpustí. (Tak nebude rozpuštěné máslo horké, až ho budeme přidávat k ostatním surovinám. Odložíme stranou.

  2. 2. V malé misce smícháme mouky, cukr, prášek do pečiva a sůl. Odložíme stranou.

  3. 3. Ve velké míse (nebo v kuchyňském robotu) smícháme vejce, jogurt a mléko a rozšleháme až se spojí. Pokud používáme řídký jogurt, nebude další mléko zapotřebí. Pokud ale používáme hustý smetanový (Choceňský, Holandia), přidáme 2 polévkové lžíce mléka.

  4. 4. Vmícháme máslo, citronovou kůru a vanilku.

  5. 5. Přidáme suché suroviny a promícháme, až se spojí.

  6. 6. Lívance smažíme dozlatova na teflonové pánvi na malém množství oleje z jedné strany, pak na těsto dáme několik borůvek (podle vlastního uvážení), a jakmile se objeví bublinky, otočíme je a osmažíme dozlatova z druhé strany.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!