Chlebové pečivo (ušatý chléb)
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 400 g pšeničné chlebové mouky
- 150 g chlebové žitné mouky
- 1,5 kostky droždí + špetka cukru
- lžička soli
- drcený kmín
- 2 lžíce olivového oleje
- 350 ml teplé vody
- žloutek (na potření)
Postup Chlebové pečivo (ušatý chléb)
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozdrobíme, přidáme špetku cukru a trošku vlahé vody, necháme vzejít. Vlijeme do mouky, přidáme olej, kmín, vodu a dobře těsto propracujeme. Přendáme na pracovní plochu a ještě 3 minuty propracováváme.
Pak rozdělíme na 4 části a každou ještě prohněteme 2 minuty. Vyválíme je do tvaru veky a dáme na plech s pečícím papírem, na plech dáme vždy 2 vedle sebe. Fólii namažeme olivovým olejem a natřenou stranou přikryjeme veky. Necháme hodinu kynout.
Pak opatrně odstraníme fólii a nůžkami nastříháme. Stříháme šikmo dolů, zástřihy děláme vždy po 4 cm. Každý zástřih otočíme jeden doleva a druhý doprava a tak dál střídavě. Tvar pečiva by měl připomínat klas.
Opět přikryjeme fólií a necháme ještě 20 minut kynout. Pomažeme žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 st. asi 20 minut.