Bramborovo - slaninový koláč
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 200 g slaniny
- cca 1 kg bramborové kaše
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 1 kávová lžička cukru
- 1 kostka droždí
- cca 500 g polohrubé mouky
- 1 kávová lžička kmínu
- 1/2 kávové lžičky mletého pepře
- sůl podle potřeby
Postup Bramborovo - slaninový koláč
Postup přípravy receptu
-
Slaninu nakrájíme na malé kostičky, napůl vyškvaříme a necháme zchladnout, aby byla vlažná. Z vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Pekáček 20 x 30 cm s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem.
Do mísy dáme bramborovou kaši, přidáme zchladlou slaninu i s vyškvařeným tukem, vejce, kmín, pepř (se solí opatrně, je tam slanina!) a kvásek. Zaděláváme při stálém přisypávání mouky ne příliš tuhé těsto. Pomoučíme, zakryjeme plátýnkem a necháme cca půl hodiny nakynout. Mezitím zapneme troubu na 180 st. a necháme vyhřát.
Vykynuté těsto vyklopíme do pekáčku a navlhčenou obrácenou stranou lžíce rozetřeme po celé ploše. Dáme do vyhřáté trouby na 180 st. péct do zrůžovění - cca půl hodiny.