Palačinky s pomerančovou omáčkou
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 600 ml obilného mléka OvesMilk TopNatur (sušený nápoj + voda dle návodu)
- 300 g celozrnné pšeničné mouky
- 2 vejce
- špetka soli
- rakytníková marmeláda na potření
- Omáčka:
- 1 lžíce rýžového sladu
- 1 lžíce medu
- šťáva z 1 pomeranče
- 100 ml rostlinné smetany
- 2 lžíce rumu nebo pomerančového likéru
Postup Palačinky s pomerančovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Metličkou si vyšleháme těsto, které necháme alespoň 1,5hod odpočinout, aby mouka mohla pracovat, jelikož celozrnné to trvá déle než klasické.
Poté si naběračkou nalijeme tenkou vrstvu těsta na rozpálenou pánev a na mírném plameni opečeme z jedné strany, otočíme a opečeme z druhé. Pokud máme kvalitní nepřilnavou pánev, olej nepoužíváme. Pokud ovšem pánev až tak dobrá není, můžeme lehounce potřít slunečnicovým nebo řepkovým olejem (pokud máte možnost, údajně se používá i včelí vosk).
Hotové palačinky namažeme marmeládou, zabalíme a můžeme pokapat hořkou čokoládou, posypat moučkovou fruktosou a nebo je nechat prostě jen namazané.
Slad a cukr necháme v rendlíku zkaramelizovat.
Přidáme pomerančovou šťávu a necháme zredukovat na polovinu. Přilijeme smetanu a rum (likér), provaříme za stálého míchání asi 10min a necháme 5min odstát.