Tvarohový koláč s jahodami
Recepty, MoučníkySuroviny
- 430 g hladké mouky
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- 80 g cukru krupice
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 4 lžíce citronové šťávy
- 9 lžic oleje
- 9 lžic mléka
- máslo na plech
- Náplň:
- 500 g jahod
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 vejce
- 50 g moučkového cukru
- -----------
- místo jahod můžete dát
- 1000 g jablek
- 70 g vlašských ořechů
Postup Tvarohový koláč s jahodami
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme s práškem do pečiva, špetkou soli a prosejeme do mísy. Přidáme tvaroh, cukr, oba vanilkové cukry, přilijeme citronovou šťávu, olej a mléko. Vypracujeme pevné těsto, které uložíme na 2 hodiny do chladu.
Mezitím připravíme náplň. Jahody očistíme a překrájíme na plátky. Smetanu, vejce a cukr vyšleháme do polotuha. Pokud chceme dát jablka, tak je oloupeme, odstraníme jádřinec, dužinu nakrájíme na měsíčky a ořechy nasekáme nahrubo.
Odleželé těsto rozválíme asi na 2 cm silný plát a vyložíme jím tukem vymazaný plech. Těsto rovnoměrně poklademe ovocem, zalijeme smetanovou směsí, v případě jablek posypeme ořechy.
Pečeme v předehřáté troubě při 160-170 st.C asi 25-30 minut.