Tvarohový koláč s jahodami

Recepty, Moučníky

Suroviny

430 g hladké mouky
250 g měkkého tvarohu
1 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
80 g cukru krupice
2 sáčky vanilkového cukru
4 lžíce citronové šťávy
9 lžic oleje
9 lžic mléka
máslo na plech
Náplň:
500 g jahod
200 ml smetany ke šlehání
3 vejce
50 g moučkového cukru
-----------
místo jahod můžete dát
1000 g jablek
70 g vlašských ořechů

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme s práškem do pečiva, špetkou soli a prosejeme do mísy. Přidáme tvaroh, cukr, oba vanilkové cukry, přilijeme citronovou šťávu, olej a mléko. Vypracujeme pevné těsto, které uložíme na 2 hodiny do chladu.

  2. Mezitím připravíme náplň. Jahody očistíme a překrájíme na plátky. Smetanu, vejce a cukr vyšleháme do polotuha. Pokud chceme dát jablka, tak je oloupeme, odstraníme jádřinec, dužinu nakrájíme na měsíčky a ořechy nasekáme nahrubo.

  3. Odleželé těsto rozválíme asi na 2 cm silný plát a vyložíme jím tukem vymazaný plech. Těsto rovnoměrně poklademe ovocem, zalijeme smetanovou směsí, v případě jablek posypeme ořechy.

  4. Pečeme v předehřáté troubě při 160-170 st.C asi 25-30 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!