Krkovička plněná výheňákem a zelenou cibulkou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Pěkný kousek vepřové krkovice (já měla něco přes kilo)
- Sedlčanský výheňák k zapékání 1ks(sýr hermelínového tipu)
- 1 svazek zelené cibulky
- 6 středních cibulí
- tatarská omáčka
- pepř,sůl, sušený česnek(nebo granulovaný),drcený kmín
- hrst cherri rajčátek
- 2 špičaté papriky
- 3 plátky másla
- 1 kostka extra bujonu
- 1ČL solamylu a 1PL vody smíchat a nechat nabobtnat
- olej
Postup Krkovička plněná výheňákem a zelenou cibulkou
Postup přípravy receptu
-
Maso dvakrát naříznout po vláknech, ale neproříznout. Prořezy okořenit pepřem, solí, kmínem a sušeným česnekem. Vymáznout tatarkou a naplnit výheňákem a pokrájenou zelenu cibulkou. Řez zajistit párátkem. Celé maso kořenit jako vnitřek a omazat tatarkou. Nechat odležet aspoň hodinu, ale nejlíp do druhého dne.
Do pekáče s poklicí překrojit rajčátka na půl, papriky na proužky a 3 cibule na čtvrtky, rozloupané na plátky.
Na pánvi rozpálit 1 PL oleje a na ní osmahnout odleželé maso pěkně do zlatohněda. Maso vyjmout a dát do pekáče na zeleninu.
Na pánev přidat ještě trochu oleje a proužek másla. Přihodit zbylé 3 cibule na drobno a osmahneme. Nasypeme kolem masa do pekáče. Posypeme kořením, rozdrobíme bujon a zalijeme vodou do výše zeleniny.
Poházíme kousky másla a dáme pomalu péct 3 hod na 100°C. Potom přidáme na 160°C a pečeme do měkka. Až je maso úplně měkké a po vpichu sklouzne. Kdyby se šťáva rychle vypékala, občas trochu dolijeme. Ke konci tomu dáme ještě chvilku bez poklice pro barvičku.
Ve finále vmícháme po troškách nabobtnaný škrob a zahustíme podle vlastního gusta. Případně ještě dosolíme dle chuti.