Česká maková vánočka

Recepty, Moučníky

Suroviny

TĚSTO:
250 g hladké mouky
125 ml vlažného mléka
15 g kvasnic
35 g cukru
60 g změklého másla
1 vejce
špetka soli
kůra z 1/2 citronu
NÁDIVKA:
250 ml mléka
1 KL medu
40 g cukru
125 g mletého máku
50 g pomletých piškotů
25 g strouhaných mandlí nebo ořechů
1 PL rumu
40 g rozinek
trocha skořice
NA POTŘENÍ:
vejce
meruňková marmeláda
citronová poleva

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených surovin zaděláme polotuhé, vláčné těsto a necháme vykynout.

  2. Během kynutí si můžeme připravit nádivku: v mléce svaříme cukr, med, rozinky, skořici, příp. jádroviny a mák. Po odstavení vmícháme piškoty a po vychladnutí naředíme“ rumem.

  3. Těsto rozválíme na plát asi 30×40cm a rozřízneme podélně na 3 pruhy. Na každý pruh nastříkáme (navrstvíme) nádivku. Jeden okraj každého pruhu potřeme rozšlehaným vejcem, aby se těsto lépe spojilo, a utvoříme z pruhů válečky. Položíme je spojem dolů a upleteme z nich hustý cop, který potřeme máslem a necháme na plechu vykynout.

  4. Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 1/2 hodiny. Vychladlou vánočku lehce potřeme zavařeninovým rozvarem a po zaschnutí ještě citronovou polevou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!