Česká maková vánočka
Recepty, MoučníkySuroviny
- TĚSTO:
- 250 g hladké mouky
- 125 ml vlažného mléka
- 15 g kvasnic
- 35 g cukru
- 60 g změklého másla
- 1 vejce
- špetka soli
- kůra z 1/2 citronu
- NÁDIVKA:
- 250 ml mléka
- 1 KL medu
- 40 g cukru
- 125 g mletého máku
- 50 g pomletých piškotů
- 25 g strouhaných mandlí nebo ořechů
- 1 PL rumu
- 40 g rozinek
- trocha skořice
- NA POTŘENÍ:
- vejce
- meruňková marmeláda
- citronová poleva
Postup Česká maková vánočka
Postup přípravy receptu
-
Z uvedených surovin zaděláme polotuhé, vláčné těsto a necháme vykynout.
Během kynutí si můžeme připravit nádivku: v mléce svaříme cukr, med, rozinky, skořici, příp. jádroviny a mák. Po odstavení vmícháme piškoty a po vychladnutí naředíme“ rumem.
Těsto rozválíme na plát asi 30×40cm a rozřízneme podélně na 3 pruhy. Na každý pruh nastříkáme (navrstvíme) nádivku. Jeden okraj každého pruhu potřeme rozšlehaným vejcem, aby se těsto lépe spojilo, a utvoříme z pruhů válečky. Položíme je spojem dolů a upleteme z nich hustý cop, který potřeme máslem a necháme na plechu vykynout.
Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 1/2 hodiny. Vychladlou vánočku lehce potřeme zavařeninovým rozvarem a po zaschnutí ještě citronovou polevou.