Česká bramboračka z remosky
Recepty, PolévkySuroviny
- 1litr vody
- 500 g brambor
- 2 mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru
- 1 cibule
- 1 Ižička mletého kmínu
- 2 Ižičky majoránky
- 2 Ižíce hladké mouky
- hrst listové petrželky
- 200 g čerstvých hub nebo 20 g sušených
- 2 Ižíce másla
- sůl, pepř
Postup Česká bramboračka z remosky
Postup přípravy receptu
-
Nakrájenou a očištěnou mrkev, petržel a celer osmahneme v remosce na másle. Pak přidáme plátky čerstvých hub, po chvíli pak nasekanou cibuli, ochutíme kmínem, zaprášíme moukou a zasmažíme dozlatova.
Zalijeme vodou, přidáme oloupané a na kostky pokrájené brambory, mírně osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Polévku pak ochutíme v dlani rozemnutou majoránkou a jen krátce provaříme. Porce na talíři ozdobíme jemně nasekanou listovou petrželku.
Poznámka: Sušené houby namočíme asi na 30 minut do vlažné vody, aby změkly. Přidáme je do polévky až s bramborami. Můžeme přidat i trochu scezené vody z nich, ale ne příliš (nejvýše 100 ml), polévka by zhořkla.
Obměny: Do polévky můžeme společně s majoránkou přidat i nasekané lístky libečku a prolisovaný česnek. 1/3 polévky můžeme rozmixovat nebo propasírovat přes síto a pak společně s majoránkou přidat zpět do remosky. Polévka zhoustne.