Kulajda jihočeská
Recepty, PolévkySuroviny
- sušené houby (2 větší hrsti), nebo čerstvé (cca jednou tolik), anebo mix obou
- 4 velké brambory
- 2 l vody
- 2 zeleninové bujóny nebo 2 lžíce Podravky Natur
- 175-200 g husté zakysané smetany
- 1 lžička drceného kmínu
- cca 10 kuliček celého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 4 bobkové listy
- svazek čerstvého kopru
- zahušťovadlo (mouka, jíška, škrob)
- vejce - kolik kdo chce
- 1/2 až 1 lžíce cukru (nemusí být)
- ocet (nemusí být)
Postup Kulajda jihočeská
Postup přípravy receptu
-
Sušené houby nejprve namočíme na půl hodiny do vody, poté v sítku propláchneme. Čerstvé nakrájené houby dáme do vody přejít varem, pak v sítku řádně propláchneme studenou vodou.
Do hrnce dáme 2 litry vody, přidáme houby a vaříme 20 minut. Mezitím připravíme brambory - nakrájíme je na kostičky a dáme do sítka. Těsně předtím, než se houby dovaří, brambory v sítku řádně propláchneme studenou vodou.
Do hrnce přidáme brambory, v ponorném sítku pepř a nové koření, kmín, přihodíme bobkový list, bujón nebo Podravku a vaříme dalších 10-15 minut. Mezitím očistíme a propláchneme kopr a najemno ho nakrájíme. Do misky připravíme smetanu, zahušťovadlo a případně cukr.
Jakmile je polévka dovařena, naběračkou odebereme trochu polévky, dáme do misky se smetanou a řádně promícháme (prokvedláme). Až poté pomalu vlijeme do polévky, za stálého míchání. Necháme přejít varem, můžeme přidat trochu octa a povaříme ještě 5 minut.
Až když je polévka zcela dovařená, přidáme čerstvý kopr. A taktéž vejce, jak kdo chce: zastřené, natvrdo uvařené, anebo vmíchané do polévky a krátce povařené.