Kulajda podle Václava Havla
Recepty, PolévkySuroviny
- 5-6 větších brambor
- 1 PL celého kmínu
- 50 g sušených hub
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 PL hladké mouky
- 2 PL octa
- 1 PL třtinového cukru
- hrst čerstvého kopru
- sůl
- mletý černý pepř
- Dále:
- 8 vajec
- kopr na ozdobu
Postup Kulajda podle Václava Havla
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostky a dáme je vařit do osolené vody s kmínem (asi 1000 ml). Do dalšího hrnce dáme sušené houby, zalijeme je zhruba 300 ml vody a vaříme doměkka. Po uvaření houby přelijeme i s vývarem do brambor.
V hrnečku smícháme smetanu s lžící mouky a přes cedník nalijeme do polévky, nebudou tam hrudky.
Polévku zamícháme a vaříme ji alespoň 20 minut tak, aby zhoustla, během vaření přidáme ocet, který zabrání změknutí brambor.
Nakonec polévku dochutíme solí, pepřem a lžící třtinového cukru a ještě necháme chvíli povařit. Do hotové polévky ještě přidáme nasekaný kopr.