Polévka okroška babičky Aničky
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 menší salátová okurka (oloupaná)
- 100 ml jogurtu
- 1-2 stroužky prolisovaného česneku (českého)
- sůl a pepř
- 2-3 dl mléka (měla jsem plnotučné)
- asi 1 dl zavařené červené řepy i s nálevem
- (může být i malinko více, hlavně toho nálevu)
- nať z 1 jarní cibulky
- několik ředkviček
- (nebo kus bílé ředkve či vodnice)
- 1 vařená brambora
- 2-3 vařená vajíčka
- kopr, pokud ho někdo nejí, tak vynechá
- šunka (není nutná)
Postup Polévka okroška babičky Aničky
Postup přípravy receptu
-
Správně se mají brambory, okurka i ředkvičky nakrájet na kostičky, ale já jsem ředkvičky i okurku nastrouhala nahrubo, nať z cibulky jemně pokrájela.
Přidala jsem jogurt, mléko, česnek, nakládanou červenou řepu, kostičky brambor, pepř a sůl. Vše se musí pěkně promíchat. Polévku necháme vychladit v lednici a podáváme na talířích nebo v polévkových miskách.
Nakonec přidáme na každý talíř na čtvrtky nakrájené (oloupané) a vystydlé vajíčko vařené natvrdo a posypeme jemně posekaným koprem podle chuti. Podáváme vychlazené s chlebem pomáznutým máslem, nebo jen tak.