Polské pirožky
Recepty, OstatníSuroviny
- Těsto:
- 350 g polohrubé mouky
- 125 ml vody
- 80 g másla
- 1 vejce
- 1/2 kávové lžičky soli
- Náplň:
- cca 300 - 400 g masa
- drobně nakrájené nebo namleté, pečené, vařené, uzené
Postup Polské pirožky
Postup přípravy receptu
-
Vodu uvedeme do varu, odstavíme a necháme v ní rozpustit máslo. Mouku vsypeme do mísy, přidáme sůl, vejce a přilijeme vodu s rozpuštěným máslem. Zaděláme pevné hladké těsto (podle potřeby přidáme mouku), zabalíme do fólie a necháme 30 minut odpočinout v chladu.
Těsto rozválíme na plát cca 2 - 3 mm silný, rádýlkem nakrájíme na čtverečky, které plníme masem a balíme do trojúhelníků jako šátečky.
Pirožky vhazujeme do slané vroucí vody a vaříme cca 4 - 5 minut. Poté vyjmeme děrovanou naběračkou a podáváme. Teplé na talíři můžeme zalít osmaženou cibulkou a servírovat se zelím nebo se zakysanou smetanou, kterou jsme ochutili nakrájenou pažitkou, solí a pepřem, případně trochou česneku.