Polské pirohy
Recepty, Mleté masoSuroviny
- Na masovou směs:
- 0,5 kg krkovice
- 2x kyselé zelí v sáčku
- 20 dkg hub (čerstvé, nebo sušené hříbky)
- sůl
- pepř
- Na těsto:
- 0,5 kg hladké mouky
- asi 3 dcl vody
Postup Polské pirohy
Postup přípravy receptu
-
Omyjeme krkovici a dáme vařit. Zelí dáme vařit také, osolíme a do vody můžeme hodit půlku bujónu. Maso vařím asi hodinu a čtvrt, zelí tak 30 minut. Houby uvaříme také. Vše necháme vystydnout.
Použijeme mixer, nebo mlýnek na maso k namletí masa a zelí (předtím ho zbavíme přebytečné vody), houby také umeleme. Vše smícháme, nebo pokud se nám vejde do mixeru vše je to lepší. Směs dochutíme solí a pepřem.
Z hladké mouky a vody vypracujeme těsto, které se nebude lepit a zároveň půjde dobře vyválet. Podle konzistence přidáme mouku nebo vodu. Těsto vyválíme aby mělo tloušťku asi 1 až 2 milimetry.
Sklenkou o průměru 4-5 cm vykrajujeme do těsta kolečka. Lžící nabereme směs a tvarujeme pirohy do naducaných polo kroužků.
Slepený okraj polo kroužku můžeme dekorovat přimáčknutím vidličky. Takto krásné pirožky dáme ještě na pár minutek vařit do lehce posolené vody.
Občas zamícháme, aby se nám nepřilepily ke dnu. Až budou, vyplavou na povrch. Pirohy podáváme s kouskem másla a kysanou smetanou.