Černá omáčka
Recepty, OmáčkySuroviny
- 500-750 g masa:
- nejlépe naporcované zaječí maso nebo může být králík
- někdo dělá i z kuřecích stehen
- 200 g zeleniny (celkem) na kostičky:
- mrkev
- petržel
- kořen celeru
- 1 větší cibule
- sůl
- citron
- máslo
- olej
- povidla
- sušené švestky
- rozinky
- mandle
- koření
- perník
Postup Černá omáčka
Postup přípravy receptu
-
Pokrájenou zeleninu smícháme s nakrájenou cibulí a vše mírně smažíme na másle smíchaném s olejem.
Pak přidáme kousky masa (i s kostí) a podlejeme vodou. Takže v podstatě se jedná o naložení masa stejným způsobem, jakým nakládáte svíčkovou a necháme tak 1-2 dny odležet.
Pak přidáme (nejlépe do sítka na koření) 5 kuliček pepře, 5 nového koření, 2 lístky bobkového listu a 2 kolečka citronu i s kůrou.
Když začne maso měknout, přidáme 2 lžíce rozinek, 2 vrchovaté lžíce mandlí pokrájených na hranolky, hrstku sušených švestek a vaříme do měkka.
Nakonec zahustíme strouhaným perníkem a přidáme asi 2 lžíce povidel, krátce povaříme, dochutíme solí a cukrem nebo citronem (octem). Jíme s chlebem, někdo i s vánočkou. Jde dobře ohřívat i mrazit.