Sladké plněné loupáčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
42 g droždí
100 g cukru krupice
250 ml mléka
500 g špaldové hladké mouky
2 žloutky
1 vanilkový cukr
kůra z půlky citronu
1 lžička soli
150 ml oleje
1 vejce na potření
mák + plátky mandlí na posypání
Náplň:
250 g povidel
2 lžíce rumu
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžíce strouhaného perníku

Postup přípravy receptu

  1. Droždí smícháme se lžící cukru, přidáme asi polovinu vlažného mléka a rozšleháme. Přidáme dvě lžíce mouky a vytvoříme ne moc hustý kvásek. Necháme ho kynout na teplém místě.

  2. Do zadělávací mísy dáme zbytek cukru, mouku, žloutky, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, zbylé mléko a vykynutý kvásek. Zlehka ho propracujeme třeba v robotu a nakonec přidáme olej. Zpracujeme na hladké a nelepivé těsto a dáme ho do tepla kynout. Během kynutí těsto propacujeme. Mezitím připravíme povidla smíchaná s rumem a skořicí.

  3. Po vykynutí těsto rozdělíme na čtyři díly. Každý díl rozválíme na kulatý plát o průměru asi 26 cm a rozkrájíme na 8 výsečí. Na okraj rozetřeme povidla a stočíme do rohlíku.

  4. Na plechu vyloženém pečící fólií nebo papírem rohlíčky mírně zatočíme. Stejným způsobem připravíme i ostatní. Necháme asi ještě 15 minut kynout na plechu. Poté je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a mandlemi. Dáme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout. Ještě horké je pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!