Celozrnný rebarborový koláč s ovocem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 vejce
- 3 lžíce medu
- 1 hrnek mléka
- 2 hrnky rebarbory
- jahody
- ostružiny
- borůvky
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžička skořice
Postup Celozrnný rebarborový koláč s ovocem
Postup přípravy receptu
-
Oloupeme rebarboru a nakrájíme ji na kostičky. V rychlovarné konvici si uvaříme vodu a kousky rebarbory jí zalijeme. Necháme odstát 2 minuty a ihned zcedíme! Rebarbora tak pouze ztratí svou kyselost (nemusíme tedy přidávat hrnek cukru navíc!), ale nesmí z ní být kaše.
Do misky dáme med (pokud máme tuhý, rozehřejeme v mikrovlnné troubě), olej, 2 žloutky a mléko (nejlépe pokojové teploty). Přidáme mouku se sodou, skořicí a solí. Dle potřeby přidáme ještě mléko. Konzistence by měla být táhlá.
V jiné misce si vyšleháme 2 bílky.
Sníh z bílků a kousky rebarbory (vychladlé!) přidáme do 1. misky a lehce promícháme.
Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a poklademe ovocem. Nakonec ještě posypeme skořicí a třtinovým cukrem.
Pečeme na 180°C asi 30 minut.