Celozrnný rebarborový koláč s ovocem

Recepty, Moučníky

Suroviny

2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
špetka soli
1 lžíce olivového oleje
2 vejce
3 lžíce medu
1 hrnek mléka
2 hrnky rebarbory
jahody
ostružiny
borůvky
1 lžička třtinového cukru
1 lžička skořice

Postup přípravy receptu

  1. Oloupeme rebarboru a nakrájíme ji na kostičky. V rychlovarné konvici si uvaříme vodu a kousky rebarbory jí zalijeme. Necháme odstát 2 minuty a ihned zcedíme! Rebarbora tak pouze ztratí svou kyselost (nemusíme tedy přidávat hrnek cukru navíc!), ale nesmí z ní být kaše.

  2. Do misky dáme med (pokud máme tuhý, rozehřejeme v mikrovlnné troubě), olej, 2 žloutky a mléko (nejlépe pokojové teploty). Přidáme mouku se sodou, skořicí a solí. Dle potřeby přidáme ještě mléko. Konzistence by měla být táhlá.

  3. V jiné misce si vyšleháme 2 bílky.

  4. Sníh z bílků a kousky rebarbory (vychladlé!) přidáme do 1. misky a lehce promícháme.

  5. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a poklademe ovocem. Nakonec ještě posypeme skořicí a třtinovým cukrem.

  6. Pečeme na 180°C asi 30 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!