Celozrnný chléb od Anet
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 3 hrnky teplé (ne horké) vody (1 hrnek =236 ml)
- 1 lžíce sušeného droždí nebo 25 g čerstvého
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 hrnky hladké špaldové mouky
- 2,5 až 3 hrnky celozrnné pšeničné mouky
- 1 až 1,5 lžíce soli
- na ozdobu oříšky, lněná semínka a bylinky
Postup Celozrnný chléb od Anet
Postup přípravy receptu
-
Smíchejte vodu, droždí a cukr. Počkejte pár minut, dokud nebude droždí aktivní (na povrchu budou bublinky) poté přidejte lžíci oleje.
Postupně přidávejte hrnek po hrnku špaldovou mouku, mezi každým hrnkem směs promíchejte. Vmíchejte také celozrnnou mouku, dokud nebude těsto řídké, kašovité a lepivé. Také můžete přidat semínka, pokud je máte rádi. Já použila mletá lněná semínka.
Hotové těsto nechejte pod utěrkou zhruba 30 minut kynout.
Pomocí stěrky dejte vykynuté těsto do formy a vložte na 50 minut do trouby. Pečeme na 185°C dokud nebude povrch zlatohnědý.