Zápara (do těsta na pečivo)

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

semínka
mouka
šrot
vločky
vřelá voda

Postup přípravy receptu

  1. Zápara jsou spařená semínka, podrcená celá zrna (šrot), vločky nebo část recepturní mouky, která se po vychladnutí přidává do těsta na chleba nebo drobné pečivo.

  2. Semínka, která chceme přidat do zápary, spařujeme všechna, mouky (z receptu) do zápary dáme 20-30%.

  3. Semínka a větší kousky celozrnné mouky spařením horkou vodou změknou a nabobtnají, nenarušují pak lepkovou strukturu těsta.

  4. V mouce se spařením aktivují enzymy, které rozloží některé složité cukry na jednodušší - část jich pak při pečení zkaramelizuje a střída chleba (pečiva) je tmavší.

  5. Záparu můžete přidat téměř do jakéhokoliv těsta - dělá ho tmavším, vláčnějším a kváskové těsto se záparou i rychleji kyne.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!