Bylinková čočka se špenátem a rajčaty

Recepty, Luštěniny

Suroviny

200 g čočky
560 g uzené vepřové krkovice bez kosti
1 petržel
2 střední mrkve
1 cibule
5 kuliček nového koření
5 kuliček celého černého pepře
2 šálky zeleninového vývaru – tedy 500 ml
2 šalotky
2 lžíce olivového oleje
1 a 1/2 lžíce citronové šťávy
15 cherry rajčat
1 větší hrst baby špenátu
bazalka
máta
hladkolistá petržel
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Čočku přebereme, propláchneme a namočíme tak na 1 až 2 hodiny do vody. Mezitím dáme vařit maso s oloupanou cibulí, petrželí a mrkví, přidáme koření. Přivedeme k varu a pak na mírném ohni (jako vývar) táhneme tak 60 minut. Čas od času sebereme pěnu. Maso pak vyjmeme a zabalíme do alobalu, aby si odpočinulo. Pustí také šťávu.

  2. Čočku zalijeme vývarem a dáme vařit. Hladina tekutiny by měla být tak asi 1 cm nad čočkou. Nasekáme bylinky a nakrájíme rajčátka na poloviny. Když přivedeme čočku k varu, zakryjeme a na mírnějším ohni dusíme tak 30 až 35 minut. Pak scedíme a vývar dáme stranou.

  3. Na pánvi rozehřejeme olej na střední teplotě a osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku. Tak asi 3 minuty. Přidáme větší hrst baby špenátu a vaříme, asi 2 minuty, aby špenát zavadl. Přidáme přepůlená cherry rajčata, čočku, několik nasekaných lístků bazalky, petržele a máty. Promícháme a vaříme tak 1 až 2 minuty. Můžete přidat trochu vývaru, ve kterém se vařila čočka. Zakápneme citronovou šťávou, osolíme a opepříme.

  4. Zaklopíme a dusíme asi 5 minut, pak poklici sejmeme a necháme vývar odpařit. Hotovo. Můžeme podávat. Samotnou čočku nebo s uzeným masem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!