Bylinková čočka se špenátem a rajčaty
Recepty, LuštěninySuroviny
- 200 g čočky
- 560 g uzené vepřové krkovice bez kosti
- 1 petržel
- 2 střední mrkve
- 1 cibule
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček celého černého pepře
- 2 šálky zeleninového vývaru – tedy 500 ml
- 2 šalotky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy
- 15 cherry rajčat
- 1 větší hrst baby špenátu
- bazalka
- máta
- hladkolistá petržel
- sůl
- pepř
Postup Bylinková čočka se špenátem a rajčaty
Postup přípravy receptu
-
Čočku přebereme, propláchneme a namočíme tak na 1 až 2 hodiny do vody. Mezitím dáme vařit maso s oloupanou cibulí, petrželí a mrkví, přidáme koření. Přivedeme k varu a pak na mírném ohni (jako vývar) táhneme tak 60 minut. Čas od času sebereme pěnu. Maso pak vyjmeme a zabalíme do alobalu, aby si odpočinulo. Pustí také šťávu.
Čočku zalijeme vývarem a dáme vařit. Hladina tekutiny by měla být tak asi 1 cm nad čočkou. Nasekáme bylinky a nakrájíme rajčátka na poloviny. Když přivedeme čočku k varu, zakryjeme a na mírnějším ohni dusíme tak 30 až 35 minut. Pak scedíme a vývar dáme stranou.
Na pánvi rozehřejeme olej na střední teplotě a osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku. Tak asi 3 minuty. Přidáme větší hrst baby špenátu a vaříme, asi 2 minuty, aby špenát zavadl. Přidáme přepůlená cherry rajčata, čočku, několik nasekaných lístků bazalky, petržele a máty. Promícháme a vaříme tak 1 až 2 minuty. Můžete přidat trochu vývaru, ve kterém se vařila čočka. Zakápneme citronovou šťávou, osolíme a opepříme.
Zaklopíme a dusíme asi 5 minut, pak poklici sejmeme a necháme vývar odpařit. Hotovo. Můžeme podávat. Samotnou čočku nebo s uzeným masem.