Rohlíky - křupavé i hebké
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- Pro pekárnu:
- 250 ml bílého vína
- 125 g rozpuštěného másla nebo Hery do těsta
- 1 malé vejce
- 1 rovná lžička soli do těsta + sůl na posypání
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 21 g (půl kostky) droždí
- 1 lžička cukru
- 60 g rozpuštěného másla nebo Hery na potření těsta
- kmín, mák či různá semínka
Postup Rohlíky - křupavé i hebké
Postup přípravy receptu
-
Těsto necháme vypracovat v domácí pekárně (ale leze i ručně). Po vykynutí těsto rozdělíme na tři bochánky a ty vyválíme na kulaté placky vysoké 5 mm.
Placky potřeme rozehřátým máslem a každou rozkrájíme na šest trojúhelníčků. Od širšího kraje srolujeme rohlíčky (čím víc vrstev, tím jsou křupavější), necháme vykynout 15-20 minut, pomažeme vejcem a posypeme solí a kmínem nebo semínky. Pečeme dozlatova (trochu zlatavější jsou více křupavé).
Vydrží prý i několik dní (Myslím, že nevydrží, na to jsou příliš dobré!). Doplňuji, že druhý den jsou stále velice vláčné, jen už nejsou tak křupavé. Pekla jsem na 210ºC a dobu pečení jsem nestopla, pekla jsem dozlatova (odhaduji, že asi 12 minut). Ona stejně každá trouba peče jinak, tak si to každý už ohlídá. Rohlíčky jsou menší, kdo chce mít větší, tak rozkrájí placky jen na čtyři díly. Uvnitř jsou heboučké a navrch krásně křupavé.
V původním receptu bylo uvedeno, že víno lze nahradit mírně octem okyselenou vodou, aby voda kyselostí připomínala víno (až vyzkouším i tuto variantu, připíšu to sem). Kdo nemá v pekárně předehřívání surovin, nebo kdo zadělává ručně, tak vodu s octem trochu ohřeje.