Újezdecké rohlíky z polohrubé mouky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

1 kg polohrubé mouky
1 droždí (42 g)
1 rovná lžíce soli (10 g)
1 lžíce hladké mouky
4 žloutky
1 lžíce moučkového cukru
550 ml plnotučného mléka
130 g sádla
1 vejce na potření
celý kmín a sůl na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Do 1 l odměrky dáme rozdrobené droždí, cukr, hladkou mouku, 50 ml vlahého mléka, prošleháme, zakryjeme a necháme asi 10-15 minut nakynout. Do mísy dáme prosátou mouku, vzešlý kvásek, změklé sádlo, žloutky rozkvedlané v půlce vlahého mléka, sůl, vařečkou zaděláme těsto a na třikrát přilijeme zbylé mléko. Zaděláváme těsto tak dlouho, dokud se nám nelepí stěn a vařečky. Přikryjeme a necháme asi 1 hod vykynout.

  2. Budou-li nám pomáhat děti, vezmeme víčko od dózy a naznačíme z vrchu střed. Na dva plechy dáme pečící papír. Z vykynutého těsta uděláme bochánek, který rozdělíme na 16 stejných kousků. Z kousků vyválíme bochánky. Bochánek rozválíme na podlouhlou placičku a pevně srolujeme, pomáhá-li nám malé dítě, rozmačká do půlky víčka těsto, a pevně srolujeme rohlík. Spojem ho dáme na plech, aby se rohlík nerozevřel. Necháme na plechu 20 minut nakynout, potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme solí, kmínem a dáme péct do předem vyhřáté trouby asi 20 minut na 210°C dozlatova.

  3. Z těsta peču i housky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!