Bylinková nádivka s anglickou slaninou
Recepty, OstatníSuroviny
- 10 starších housek
- 1/3 litru mléka
- 120 g rozpuštěného másla
- 300 g na malé kostičky nakrájené anglické slaniny
- 1 větší cibule jemně nakrájená
- 5 stroužků česneku prolisovaných
- 5 vajec – oddělit žloutky od bílků
- 1/3 malé lžičky muškátového květu
- bazalka - sušené cca 1 rovnou pol. lžíci
- rozmarýn – cca 1 kávovou lžičku
- provensálské bylinky cca 1 rovnou pol. lžíci
- majoránka – cca 1 plná kávová lžička
- pažitka čerstvá – asi 2 plné hrsti
- sůl
- pepř
Postup Bylinková nádivka s anglickou slaninou
Postup přípravy receptu
-
Housky nakrájíme na kostky a v míse prolijeme mlékem. Zlehka promícháme a necháme dobře vsáknout. Zalijeme máslem, přidáme anglickou slaninu, cibuli, česnek, koření a bylinky – čerstvé nebo sušené, z pěti vajec žloutky, osolíme, opepříme. Důkladně vše spojíme.
Bílky osolíme špetkou soli a vyšleháme tuhý sníh, který postupně zlehka zapracujeme do houskové hmoty.
Pekáček vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme tukem, poskládáme syrovou nádivku, stejnoměrně rozetřeme a v troubě, předehřáté na 180 st., pečeme do zlatavé barvy, cca 45 minut. Doba pečení závisí na síle vrstvy nádivky. Upečenou nádivku krájíme na porce.