Bylinková nádivka s anglickou slaninou

Recepty, Ostatní

Suroviny

10 starších housek
1/3 litru mléka
120 g rozpuštěného másla
300 g na malé kostičky nakrájené anglické slaniny
1 větší cibule jemně nakrájená
5 stroužků česneku prolisovaných
5 vajec – oddělit žloutky od bílků
1/3 malé lžičky muškátového květu
bazalka - sušené cca 1 rovnou pol. lžíci
rozmarýn – cca 1 kávovou lžičku
provensálské bylinky cca 1 rovnou pol. lžíci
majoránka – cca 1 plná kávová lžička
pažitka čerstvá – asi 2 plné hrsti
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Housky nakrájíme na kostky a v míse prolijeme mlékem. Zlehka promícháme a necháme dobře vsáknout. Zalijeme máslem, přidáme anglickou slaninu, cibuli, česnek, koření a bylinky – čerstvé nebo sušené, z pěti vajec žloutky, osolíme, opepříme. Důkladně vše spojíme.

  2. Bílky osolíme špetkou soli a vyšleháme tuhý sníh, který postupně zlehka zapracujeme do houskové hmoty.

  3. Pekáček vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme tukem, poskládáme syrovou nádivku, stejnoměrně rozetřeme a v troubě, předehřáté na 180 st., pečeme do zlatavé barvy, cca 45 minut. Doba pečení závisí na síle vrstvy nádivky. Upečenou nádivku krájíme na porce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!