Omáčky A, B, C (ananasová, brokolicová, bylinková, celerová, cibulová)
Recepty, OmáčkySuroviny
- Ananasová omáčka:
- malá konzerva ananasu
- 30 g hladké mouky
- kelímek smetany
- sůl, podle chuti i pepř.
- Brokolicová omáčka:
- 1 lžička másla nebo rostlinného tuku
- 1 cibule
- 1 hlava čerstvé nebo balíček mražené brokolice
- půl hrnku mléka (hodí se i sójové)
- sůl + koření podle chuti
- 2 - 3 lžíce instantní kukuřičné nebo rýžové kaše, rozmíchané v hrnku vody
- Bylinková omáčka našich babiček:
- 2 hrsti libovolných bylinek (směs petržele, kerblíku, estragonu, řebříčku, libečku apod.)
- 5 cibulek šalotek
- lžíce postrouhaného křenu
- voda na podlití (může být i smetana, acidfilní mléko apod.)
- cukr, sůl, ocet
- 3 zrnka bílého pepře
- 80 g máslové jíšky
- Celerová základní omáčka:
- 40 g sádla
- 60 g hladké mouky
- 200 g celeru + celerová nať
- cibule
- sůl
- citr.ónová šťáva
- kelímek kysané smetany (nebo mléko)
- Cibulová omáčka s vínem od Rettigové:
- 1 cibule
- lžíce másla
- lžička hladké mouky
- 2 lžíce ustrouhaného chleba
- sklenka bílého vína + 2 sklenky vývaru
- 1 lžička octa
- cukr na karamel
- sůl
Postup Omáčky A, B, C (ananasová, brokolicová, bylinková, celerová, cibulová)
Postup přípravy receptu
-
Ananasová omáčka: Ananas pokrájíme na menší kousky, vložíme do hrnečku s částí kompotové šťávy naředěné vodou a přivedeme k varu, povaříme doměkka, necháme částečně vydusit, před dovařením zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme smetanou, prohřejeme do zhoustnutí omáčky. Je-li omáčka moc hustá, přilejeme trochu vody. Ochutíme solí a případně pepřem. Podáváme na pečenou drůbež (několik lžic výpeku můžeme přidat do omáčky před jejím dovařením).
Brokolicová omáčka: Na tuku zpěníme cibuli, přidáme brokolici, zalijeme mírně vodou, přidáme sůl, koření a 10 minut povaříme. Zalijeme mlékem a po částech (podle potřeby) ve vodě rozšlehanou instantní kaší. Poté 3 minuty povaříme a podáváme. Hodí se k pečenému kuřeti a k bramborům i rýži.
Bylinková omáčka našich babiček: Směs bylinek jemně posekáme a postupně do světlé a řídké máslové jíšky přidáme společně s posekanými šalotkami, křenem, zrnky bílého pepře, podlijeme vodou (můžeme ale i sladkou smetanou, nebo vodou naředěnou a prošlehanou zakysankou i acidofilním mlékem). Přichutíme solí, pepřem a octem. Dobře prohřejeme a s knedlíkem podáváme k vařenému, pečenému a grilovanému masu všeho druhu.
Celerová základní omáčka: Na rozpálené sádlo vložíme celer pokrájený na lístečky společně s cibuli a dusíme doměkka. Pak zasypeme moukou, společně opražíme, zředíme vodou a povaříme. Směs protřeme přepasírujeme přes sítko (nebo rozšleháme tyčovým mixérem), zahustíme smetanou, ochutíme citronovou šťávou (místo vody můžeme použít kyselejší bílé víno, pak ale nedáváme citr. šťávu).
Cibulová omáčka s vínem od Rettigové? Cibulku usekáme a osmahneme, zčervenalou zaprášíme moukou a strouhaným chlebem, osmahneme dohněda, zalijeme vývarem, přidáme víno a povaříme. Do omáčky přidáme upražený cukr (karamel, který nejprve zalijeme vodou a rozvaříme), omáčku podle chuti okyselíme a osolíme. Podáváme k plátkům sekané pečeně nebo k hovězímu masu.