Bramborový salát vlhký
Recepty, PřílohySuroviny
- 400 g ve slupce uvařených brambor
- 150 g gazdovské slaniny nebo valašského špeku
- 1 větší cibule
- 3 větší sladkokyselé okurky (lze vynechat)
- 2 natvrdo uvařená vejce (lze vynechat)
- 5 cl láku z okurek (lze nahradit vodou,octem,solí a cukrem)
- sůl
- mletý pepř
- cukr
- ocet na dochucení
Postup Bramborový salát vlhký
Postup přípravy receptu
-
Slaninu nakrájíme na menší kostičky a cibuli na jemné půlměsíčky. Vychladlé brambory oloupeme, nakrájíme na cca 5 mm silná kolečka, okurky nakrájíme na velice drobné kostičky.
V rozpáleném hlubším hrnci dáme do zlatavé barvy osmahnout kostičky slaniny (pokud pustí velké množství tuku, tak alespoň polovinu slijeme stranou). Přidáme cibuli, chvilku promícháváme a poté vlijeme velkého panáka okurkového láku. Dle chuti přidáme ocet, sůl, cukr a pepř a vše necháme 4 minuty na slabém plameni povařit.
Do teplého připraveného základu dáme pokrájené brambory, okurky, zlehka, ale důkladně promícháme a přiklopené pokličkou dáme nejméně na 3 hodiny uležet do chladu. Nejlepší je přes noc v lednici.
Před servírováním promícháme, mírně přihřejeme a pokud chceme, přidáme vajíčka, protlačená přes mřížku na klasický bramborový salát. Tento druh bramborového salátu je dobré konzumovat v mírně teplém stavu. Je vhodný jako příloha k řízkům z jakéhokoli druhu masa, i k jinak upravenému masu. Je moc fajn i jen tak, hlavně pro mlsouny, jako jsem já:-)