Bramborový salát cibulový Štědrovečerní večeře

Recepty, Přílohy

Suroviny

1 kg brambor středně veliké
ocet
sůl
cukr
1 čajová lžička černý pepř - čerstvě umletý
3 cibule střední
1 červená cibule (nemusí být)
pár kapek slunečnicového oleje

Postup přípravy receptu

  1. Uvařime si brambory ve slupce. Vodu pro vaření brambor osolíme třemi čajovými lžičkami soli.

  2. Dáme si vařit do další nádoby půl litru vody, přidáme ocet, tři čajové lžičky soli, cukr dle chuti a čerstvě umletý pepř. Uvaříme nálev a ochutnáme. Musí být přikře sladko-slano kyselý - jako na nakládaní okurek.

  3. Polovystydlé brambory oloupeme, nakrájíme asi na 3-4 mm plátky. Dáme do mísy a zalejeme teplým ne horkým nálevem, tak aby byly ponořeny.

  4. Počkáme až nám všechno vystydne na pokojovou teplotu a přidáme tři oloupané na kolečka nakrájené cibule. Promícháme a ochutnáme. Pokud je potřeba přidat sůl, přidáme.

  5. Necháme v lednici úplně vychladit a ochutnáme podruhé. Cibule a brambory berou sůl, takže je možné ještě přisolit. Necháme v lednici 24 hodin a podáváme ke smaženému kapru nebo řízkům.

  6. Těsně před podávaním můžeme k salátu přidat čerstvě nakrájená kolečka červené cibule a pokapat slunečnicovým olejem. Podáváme s mísou i s nálevem s děrovanou naběračkou. Nesmí to oschnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!