Slaná roláda s křenovým krémem
Recepty, Studená kuchyněSuroviny
- 4 vejce
- 80 g (4 vrchovaté lžíce) hladké mouky
- 10 g (1 rovná lžíce) Solamylu
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 větší uvařená červená řepa (150 g)
- 20 g (1 lžíce) oleje
- 2,5 g (1/2 lžičky) soli
- 2 lžíce horké vody
- Krém:
- 2 Paloučky (Lučina, pomazánkové máslo, čerstvý sýr)
- 60 g másla pokojové teploty
- 2 lžičky naloženého nebo čerstvého strouhaného křenu
- špetka soli
Postup Slaná roláda s křenovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Zapneme troubu na 180°C. Papírem, který lehce potřeme olejem, vyložíme plech. Není to nutné, ale oceníme po upečení.
Rozmixujeme červenou řepu do hladkého pyré. Celá vejce rozklepneme do misky, se solí šleháme asi 2 minuty, přidáme horkou vodu, olej a šleháme cca 5 minut do husté bílé pěny. Přidáme pyré, dobře metličkou promícháme a po částech přidáváme mouku smíchanou se Solamylem a práškem do pečiva. Dobře promíchané těsto vlijeme na připravený plech a dáme do předehřáté trouby. Po 3-4 minutách teplotu snížíme a dopečeme na 170°C (podle trouby dalších 5-6 minut).
Upečený plát těsta pomocí papíru lehce stočíme a necháme vychladnout.
Zatím připravíme krém: ušleháme tvarohový Palouček s máslem, špetkou soli a dvěma lžičkami naloženého smetanového křenu, ale každý může udělat náplň jakou má rád, hodí se i Budapešť nebo pažitková.
Vychladlý plát rozvineme a natřeme krémem, na začátek dáme větší vrstvu a postupně tenčí až do ztracena. Můžeme vylepšit plátky šunky nebo anglické slaniny. Pevně pomocí papíru (teď oceníme to pomazání) stočíme do rolády, zabalíme a necháme chvilku ztuhnout v chladu.
Nakrájíme a můžeme podávat.