Slaná roláda s křenovým krémem

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

4 vejce
80 g (4 vrchovaté lžíce) hladké mouky
10 g (1 rovná lžíce) Solamylu
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 větší uvařená červená řepa (150 g)
20 g (1 lžíce) oleje
2,5 g (1/2 lžičky) soli
2 lžíce horké vody
Krém:
2 Paloučky (Lučina, pomazánkové máslo, čerstvý sýr)
60 g másla pokojové teploty
2 lžičky naloženého nebo čerstvého strouhaného křenu
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme troubu na 180°C. Papírem, který lehce potřeme olejem, vyložíme plech. Není to nutné, ale oceníme po upečení.

  2. Rozmixujeme červenou řepu do hladkého pyré. Celá vejce rozklepneme do misky, se solí šleháme asi 2 minuty, přidáme horkou vodu, olej a šleháme cca 5 minut do husté bílé pěny. Přidáme pyré, dobře metličkou promícháme a po částech přidáváme mouku smíchanou se Solamylem a práškem do pečiva. Dobře promíchané těsto vlijeme na připravený plech a dáme do předehřáté trouby. Po 3-4 minutách teplotu snížíme a dopečeme na 170°C (podle trouby dalších 5-6 minut).

  3. Upečený plát těsta pomocí papíru lehce stočíme a necháme vychladnout.

  4. Zatím připravíme krém: ušleháme tvarohový Palouček s máslem, špetkou soli a dvěma lžičkami naloženého smetanového křenu, ale každý může udělat náplň jakou má rád, hodí se i Budapešť nebo pažitková.

  5. Vychladlý plát rozvineme a natřeme krémem, na začátek dáme větší vrstvu a postupně tenčí až do ztracena. Můžeme vylepšit plátky šunky nebo anglické slaniny. Pevně pomocí papíru (teď oceníme to pomazání) stočíme do rolády, zabalíme a necháme chvilku ztuhnout v chladu.

  6. Nakrájíme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!