Bramborové šišky s mákem
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- Těsto:
- 500 g brambor
- 200 g jemné krupice
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- Na posypání:
- mletý mák
- moučkový cukr
- Na polití:
- máslo
Postup Bramborové šišky s mákem
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kousky a uvaříme je do měkka. Vodu scedíme, brambory rozmačkáme, posypeme je krupičkou a solí a hned je promícháme. Necháme je vychladnout a přidáme rozšlehané vejce, těsto spojíme a vyválíme dva pláty vysoké asi jeden a půl cm.
Nožem je nakrájíme na jeden a půl cm široké kousky, které zakulatíme a dáváme je na posypaný tác, ze kterého špalíčky vsypeme do vroucí vody a po vyplavání je vaříme asi osm minut. Vybereme je cedníkem a necháme okapat. Takto můžeme udělat dva válečky o průměru šest cm a vaříme je pozvolna pět minut, pak knedlíky obrátíme a vaříme ještě deset minut.
Špalíčky dáme na talíř, polijeme je rozehřátým máslem a posypeme moučkovým cukrem, smíchaným s mletým mákem.