Bramborové placky plněné houbami a koprem
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Placky:
- 1 kg brambor (doporučuji typ Anuška nebo jinou ranou salátovou odrůdu s pevnou konzistencí)
- 3 bobkové listy
- 1/2 hrnku špaldové mouky
- 1 střední cibule
- 2 hrsti nakrájených čerstvých hub (doporučuji např. portobello)
- plnou hrst sušených hub (dali jsme hříbky)
- pořádný svazek kopru
- K podávání:
- jablečné pyré (neslazené koupíte třeba v DM drogérii nebo zdravé výživě)
- Kešu: (kysaná smetana)
- hrst kešu ořechů (předem na pár hodin namočených nebo cca 5 min povařených)
- citrónová šťáva nebo jablečný ocet
- lžíce sojanézy (domácí nebo kupovaná Kalma)
Postup Bramborové placky plněné houbami a koprem
Postup přípravy receptu
-
Sušené houby zalijte trochou horké vody a nechte chvíli rehydratovat.
Brambory omyjte a ve slupce je uvařte v osolené vodě s bobkovým listem do měkka.
Poté oloupejte a dobře rozmačkejte mačkadlem na brambory.
Mezi tím, co se brambory vaří nebo chladnou rozehřejte v pánvi olej a nechte na něm zesklovatět cibulku.
Poté přidejte na menší kousky nakrájené houby, osolte je a opékejte, dokud se všechna voda z hub nevyvaří a houby nejsou ze všech stran pěkně opečené (trvá to asi 20 minut).
Opepřete a vmíchejte nadrobno nasekaný kopr (určitě jím nešetřete!).
Když rozmačkané brambory trochu zchladly, vmíchejte do nich čtvrt hrnku mouky.
Z bramborového těsta pomoučenýma rukama odebírejte kousky o velikosti pingpongového míčku, udělejte z něj placičku, dejte na ní cca lžíci houbovo-koprové náplně, přikryjte druhou placičkou stejné velikosti a vytvarujte pěkný plněný bramborový koláček. Šup šup takto pokračujte, dokud nemáte všechny plněné placky hotové.
Poté v pánvi opět rozehřejte olej a na středním plameni placky pomalu opékejte, z každé strany asi 5 minut.