Bramborové placky plněné houbami a koprem

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Placky:
1 kg brambor (doporučuji typ Anuška nebo jinou ranou salátovou odrůdu s pevnou konzistencí)
3 bobkové listy
1/2 hrnku špaldové mouky
1 střední cibule
2 hrsti nakrájených čerstvých hub (doporučuji např. portobello)
plnou hrst sušených hub (dali jsme hříbky)
pořádný svazek kopru
K podávání:
jablečné pyré (neslazené koupíte třeba v DM drogérii nebo zdravé výživě)
Kešu: (kysaná smetana)
hrst kešu ořechů (předem na pár hodin namočených nebo cca 5 min povařených)
citrónová šťáva nebo jablečný ocet
lžíce sojanézy (domácí nebo kupovaná Kalma)

Postup přípravy receptu

  1. Sušené houby zalijte trochou horké vody a nechte chvíli rehydratovat.

  2. Brambory omyjte a ve slupce je uvařte v osolené vodě s bobkovým listem do měkka.

  3. Poté oloupejte a dobře rozmačkejte mačkadlem na brambory.

  4. Mezi tím, co se brambory vaří nebo chladnou rozehřejte v pánvi olej a nechte na něm zesklovatět cibulku.

  5. Poté přidejte na menší kousky nakrájené houby, osolte je a opékejte, dokud se všechna voda z hub nevyvaří a houby nejsou ze všech stran pěkně opečené (trvá to asi 20 minut).

  6. Opepřete a vmíchejte nadrobno nasekaný kopr (určitě jím nešetřete!).

  7. Když rozmačkané brambory trochu zchladly, vmíchejte do nich čtvrt hrnku mouky.

  8. Z bramborového těsta pomoučenýma rukama odebírejte kousky o velikosti pingpongového míčku, udělejte z něj placičku, dejte na ní cca lžíci houbovo-koprové náplně, přikryjte druhou placičkou stejné velikosti a vytvarujte pěkný plněný bramborový koláček. Šup šup takto pokračujte, dokud nemáte všechny plněné placky hotové.

  9. Poté v pánvi opět rozehřejte olej a na středním plameni placky pomalu opékejte, z každé strany asi 5 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!