Bramborové lívance s koprovou brynzou
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 450 g hrubé mouky
- 230 g ve slupce vařených brambor
- 2 celá vejce
- 150 ml vlažného mléka
- 25 g čerstvého droždí
- 2 rovné (čajové) lžičky soli
- lžička cukru
- hladká mouka na vál + 2 lžičky hl. mouky na droždí
- olej nebo sádlo na smažení
- 250 g brynzy
- 2 lžíce kopru
- 4 - 6 lžic zakysané smetany
- sůl podle chuti
Postup Bramborové lívance s koprovou brynzou
Postup přípravy receptu
-
Příprava těsta: Do mouky smíchané se solí uděláme důlek. Do něj nadrobíme droždí, které posypeme cukrem, zaliejeme třemi lžícemi vlažného mléka a zasypeme hladkou moukou. Pak si oloupeme brambory (nejlépe uvařené den předem) a najemno je nastrouháme. Když vzejde kvásek, přidáme vajíčka, mléko a brambory. Promícháme, až vznikne kompaktní hmota, vytvoříme bochánek a přikryjeme jej pokličkou. Těsto necháme asi hodinu na teplém místě kynout.
Brynzová směs: Mezi tím vidličkou rozmačkáme brynzu, přidáme kysanou smetanu, kopr a sůl podle chuti (- každá brynza je jinak slaná, někdy není vůbec potřeba dosolit, tak pro jistotu ochutnejte). Směs uložíme do lednice.
Tvarování a smažení lívanečků: Na vál pomoučený hladkou moukou dejte asi 4 lžíce vykynutého těsta a posypejte je moukou i z vrchní strany. Pak válečkem vytvořte ovál o tloušťce asi 1,5 cm. Skleničku o vhodném průměru si namočte do hladké mouky a vykrajujte kolečka. Ta vkládejte do středně vyhřátého oleje na lívanečník nebo na pánev. Smažte po obou stranách dozlatova. Hotové lívanečky pokládejte do mísy vyložené papírovým ubrouskem, aby se odsál přebytečený tuk. Lívanečky podávejte horké i studené se lžičkou brynzové směsi, ozdobené snítkou kopru.