Bramboráky se zelím
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 500 gramů kysaného zelí (ne sterilovaného)
- 1 kg brambor
- 3 vejce
- cca 200 g polohrubé mouky
- 4 stroužky česneku
- mléko
- olej
- čerstvě nadrcený pepř
- kmin
- majoránka
- sůl
Postup Bramboráky se zelím
Postup přípravy receptu
-
Ze zelí slijeme šťávu, kterou rozdělíme mezi vitamínuchtivé členy rodiny, případně vnutíme dítku jako lék. Zelí pak nakrájíme na co nejjemnější kousky - po vyklopení z pytlíku necháme v celku a pak krájíme podélně a napříč, mělo by se udržet v celku. Česnek loupeme a utřeme se špetkou soli (lze i vymačkat, množství se klidně dá u česnekožroutů zvětšit). Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
Brambory, zelí a česnek vložíme do velké mísy, přikápneme trochu mléka, dáme mouku, vejce, koření a malou hrstku soli. Pořádně rozmícháme, aby nám vzniklo klasické bramborákové těsto, pokud se nám zdá příliš husté, můžeme přilít trošičku mléka. Na pánev nalijeme větší množství oleje a usmažíme si bramboráky se zelím z obou stran do zlatova. Neustále udržujeme větší množství oleje, aby nám vyšly opravdu křupavé placky - takové ty vysušené bez tuku nejsou se zelím dobré.