Tvarohový koláč s mákem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 100 g studeného másla nakrájeného na kostičky
- 100 g mletých mandlí (polovina loupaných, polovina neloupaných)
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 100 g cukru krupice
- 1 vejce
- Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 150 ml zakysané smetany
- 50 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 150 g máku (mletého nebo i nemletého)
- 1 lžička citronové kůry
Postup Tvarohový koláč s mákem
Postup přípravy receptu
-
Ze všech přísad na těsto kromě vejce připravte drobenku. Přidejte vejce a zpracujte na hladké těsto. Dejte chladit minimálně na hodinu do lednice.
Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. Koláčovou nebo dortovou formu o průměru cca 24 cm trochu vymažte máslem a vyložte těstem - včetně okrajů. Pečte zhruba 20 minut.
Umíchejte tvaroh s vejci, zakysanou smetanou, cukrem, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou (případně doslaďte podle chuti). Nakonec vmíchejte mák.
Předpečený korpus vyjměte z trouby a naplňte připraveným tvarohem. Vraťte do trouby a pečte ještě asi 30 minut, až náplň zpevní a těsto bude zlaté.
Po upečení nechte vychladnout a uložte do chladna.