Tvarohový koláč s mákem

Recepty, Moučníky

Suroviny

100 g studeného másla nakrájeného na kostičky
100 g mletých mandlí (polovina loupaných, polovina neloupaných)
100 g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku
100 g cukru krupice
1 vejce
Náplň:
500 g měkkého tvarohu
2 vejce
150 ml zakysané smetany
50 g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
150 g máku (mletého nebo i nemletého)
1 lžička citronové kůry

Postup přípravy receptu

  1. Ze všech přísad na těsto kromě vejce připravte drobenku. Přidejte vejce a zpracujte na hladké těsto. Dejte chladit minimálně na hodinu do lednice.

  2. Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. Koláčovou nebo dortovou formu o průměru cca 24 cm trochu vymažte máslem a vyložte těstem - včetně okrajů. Pečte zhruba 20 minut.

  3. Umíchejte tvaroh s vejci, zakysanou smetanou, cukrem, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou (případně doslaďte podle chuti). Nakonec vmíchejte mák.

  4. Předpečený korpus vyjměte z trouby a naplňte připraveným tvarohem. Vraťte do trouby a pečte ještě asi 30 minut, až náplň zpevní a těsto bude zlaté.

  5. Po upečení nechte vychladnout a uložte do chladna.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!