Bramboráčky z kedlubny
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 220 - 250 g velké oloupané kedlubny
- 1 vejce
- 1 - 2 stroužky česneku
- 40 g moravského uzeného nebo slaniny
- sůl dle chuti
- pepř mletý dle chuti
- majoránka dle chuti
- drcený kmín dle chuti
- 1 - 2 lžíce hladké mouky
- olej na smažení
Postup Bramboráčky z kedlubny
Postup přípravy receptu
-
Kedlubnu nastrouháme do mísy. Já používám raději struhadlo s většími slzami, protože jsou po usmažení kedlubnové bramboráčky o dost křupavější, ale o trochu hůře se otáčí, takže je můžeme nastrouhat i na jemno, nebo půl na půl na jemném a hrubém struhadle.
K nastrouhané kedlubně přidáme jemně nastrouhaný česnek, vejce, drobně pokrájené uzené nebo slaninu, a dochutíme solí, pepřem, kmínem a majoránkou dle chuti.
Vše promícháme, zahustíme dle potřeby hladkou moukou. Opět dobře promícháme a do pánve s troškou oleje klademe lžící hromádky, které zploštíme do placiček. Smažíme z obou stran dozlatova a dokřupava.
Po osmažení odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk a podáváme, protože teplé a křupané jsou nejlepší, i když studené nejsou také marné.
Podáváme se zeleninovým salátem, čerstvou zeleninou, kysaným zelím, nebo jako přílohu k masovým směsím...
Pro obměnu můžeme s kedlubnou nastrouhat i kousek uzeného (i jiného) sýru, nebo uzené tofu...