Bramboráčky z kedlubny

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

220 - 250 g velké oloupané kedlubny
1 vejce
1 - 2 stroužky česneku
40 g moravského uzeného nebo slaniny
sůl dle chuti
pepř mletý dle chuti
majoránka dle chuti
drcený kmín dle chuti
1 - 2 lžíce hladké mouky
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Kedlubnu nastrouháme do mísy. Já používám raději struhadlo s většími slzami, protože jsou po usmažení kedlubnové bramboráčky o dost křupavější, ale o trochu hůře se otáčí, takže je můžeme nastrouhat i na jemno, nebo půl na půl na jemném a hrubém struhadle.

  2. K nastrouhané kedlubně přidáme jemně nastrouhaný česnek, vejce, drobně pokrájené uzené nebo slaninu, a dochutíme solí, pepřem, kmínem a majoránkou dle chuti.

  3. Vše promícháme, zahustíme dle potřeby hladkou moukou. Opět dobře promícháme a do pánve s troškou oleje klademe lžící hromádky, které zploštíme do placiček. Smažíme z obou stran dozlatova a dokřupava.

  4. Po osmažení odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk a podáváme, protože teplé a křupané jsou nejlepší, i když studené nejsou také marné.

  5. Podáváme se zeleninovým salátem, čerstvou zeleninou, kysaným zelím, nebo jako přílohu k masovým směsím...

  6. Pro obměnu můžeme s kedlubnou nastrouhat i kousek uzeného (i jiného) sýru, nebo uzené tofu...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!