Kuřecí paličky s nádivkou
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- Suroviny:
- 8 ks kuřecích paliček
- 3 dl kuřecího vývaru
- sůl
- pepř
- hladká mouka
- olej
- Nádivka:
- 1,5 staršího rohlíku
- 1 dl smetany na šlehání (33%)
- 2 plátky šunky od kosti
- hrst jemně nastrouhaného sýru (Verena, Gouda)
- petrželová nať
- 1 celé syrové vejce
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
Postup Kuřecí paličky s nádivkou
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí paličky a stehna opláchneme a za pomocí prstů si vytvoříme pod kůží kapsy na nádivku.
Takto připravená stehna osolíme a opepříme.
Na nádivku nakrájíme 1,5 staršího rohlíku na minu kostičky. Dáme do mísy, přelijeme smetanou na šlehání a přidáme syrové vejce.
Nasekáme dva plátky šunky na menší kousky, nastrouháme sýr a nasekáme na velmi jemno i petrželovou nať.
Přidáme k rohlíku se smetanou a zpracujeme v celistvou hmotu. Dochutíme špetkou strouhaného muškátového oříšku.
Nádivku dáme vychladit do lednice, aby se nám s ní lépe pracovalo, stačí 15 minut.
Poté buďto za pomocí cukrářského igelitového sáčku nebo kávové lžičky plníme kuřecí paličky pod kůží tak, aby nám pod kůží vznikla cca 1 cm silná vrstva. Pokud nám nádivka zbude, tak z ní vytvoříme dle množství váleček nebo kuličky a dáme péct společně s masem.
Paličky vyskládáme do pekáčku, který je vyložen pečícím papírem, a podlijeme cca 3 dl kuřecího vývaru.
Pečeme, dokud nejsou kuřecí kousky měkké a poté dopečeme nezakryté, čímž docílíme zlatavé křupavosti.
Vzniklou vypečenou šťávu slijeme a přidáme do ní najemno nasekanou petrželovou nať a jarní cibulku. Zahustíme lžičkou hl. mouky, kterou rozmícháme v trošce vody.
Zjemníme vložením oříšku másla. Provařit na mírném ohni 10 minut. Příloha - jasmínová rýže nebo opečené brambory.