Boloňské tousty
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 400 g mletého masa mix nebo z vepřové kýty či plece
- 1 větší cibule
- olej
- 1 velký řapík z řapíkatého celeru (nebo dva menší)
- 1 větší mrkev
- 60 g rajského protlaku
- cca 3 ks nakládaných loupaných rajčat (v sezoně můžou být čerstvá)
- cca 2 stroužky česneku
- bylinky dle chuti: tymián, bazalka, oregano...
- sůl
- pepř mletý
- toastový chléb tmavý nebo světlý, dle chuti
- tvrdý sýr - není nutný
Postup Boloňské tousty
Postup přípravy receptu
-
Na trošce oleje osmažíme dosklovata drobně pokrájenou cibuli, přidáme maso, které během smažení mícháme a rozebereme na kousky. Když je maso zatažené, přisypeme na nudličky pokrájenou mrkev, na plátky pokrájený řapíkatý celer a dále smažíme do částečného změknutí zeleniny. Poté osolíme, opepříme, přidáme protlak s česnekem a ještě chvíli smažíme do rozvonění.
Do směsi dle chuti přidáme bylinky a drobně pokrájená rajčata, ztlumíme plamen a vše krátce podusíme pod poklicí. Nepodléváme, šťáva z rajčat by na krátké dušení měla stačit, a je-li to nezbytně nutné, pak nejlepší je použít trošku šťávy z rajčat.
Směs nesmí být vodnatá, jako například na těstoviny, aby tousty nebyly nakonec jak houba a šly opéct dokřupava. Směs necháme částečně zchladnout.
Na tousty nandáme a rozprostřeme zhruba 60-70 g směsi (dle chuti), pokud chceme dávat kousek sýru i do toustů, ubereme mírně na směsi. Tousty zakryjeme čistými plátky a vložíme do předehřátého toustovače. Pečeme dozlatova a dokřupava. Hotové horké tousty můžeme posypat ještě dle chuti strouhaným sýrem a podáváme.
Podávat můžeme se zeleninovými saláty a i po vychladnutí jsou výborné, klidně jako svačina do školy nebo do práce. Nejsou už tedy křupavé, ale chutné jsou stále.