Losos s bylinkami

Recepty, Ryby

Suroviny

1 velký filet čerstvého lososa
Marináda:
olivový nebo jiný olej
2 větvičky libečku nasekat
1 svazeček petrželky nasekat
10 lístků šalvěje nakrájet na proužky
1 lžičku pepře mletého
2 lžičky koření Medvědí česnek
2 lžičky grilovacího koření
1 lžičku Aromatu
1 prolisovaný stroužek česneku
sůl - pokud je třeba
Brambory:
podle počtu porcí uvařit ve slupce s kmínem (měl by vytáhnout škodliviny)
olej na pečení
mletý kmín
bylinky nasekané- libeček, petrželka, dobromysl
Aromat nebo sůl
Obloha podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Dáme vařit brambory. Lososa opláchneme, položíme na velké prkénko kůží nahoru tak, aby část prkénka s širší částí ryby (od hlavy), byla nad dřezem. Nožem od ocasní části oškrábeme šupiny, jde to dobře. Pak lososa nakrájíme na porce a vložíme do marinády, je-li třeba, přilijeme olej - viz obrázek pod hlavní fotkou. Všechny porce musejí být v marinádě. Necháme asi dvě hodiny, ale klidně i přes noc.

  2. Uvařené brambory necháme zchladnout, mezi tím si připravíme bylinky a oblohu. Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a rozložíme do olejem vymazaného pekáče. Troubu zapneme a rozehřejeme na 200°C

  3. Na pánev, nejlépe grilovací (s vroubky) dáme trochu oleje z marinády a jakmile se pánev rozpálí, naskládáme porce lososa kůží dolů. Trochou oleje z marinády použijeme na pocákání brambor, které okořeníme a posypeme bylinkami. Vložíme do rozpálené trouby.

  4. Rybu necháme na straně kůže péci déle, na střední teplotu. Až uvidíme, že jsou porce trochu propečené, opatrně obrátíme, aby se nám nerozlámaly. Můžeme tu a tam přidat marinádu. Ke konci ještě jednou obrátíme kůží dolů a po pár minutách vypneme. Brambory jsou už také opečené. Můžeme servírovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!