Boloňské lasagne 1
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 1 necelé balení těstovin lasagne
- sůl
- pepř
- 500 g mletého masa (nejlépe mix hovězího a vepřového)
- 1 cibule
- 1 plechovka rajčatového pyré (nebo propasírovaná rajčata)
- 1 lžička sušené bazalky
- Bešamel:
- 600 ml plnotučného mléka
- 45 g másla
- 45 g hladké mouky
- muškátový květ nebo oříšek - podle chuti
- gouda sýr
- sůl
- pepř
- Dále:
- nastrouhaný sýr (cca 100 g - 150 g)
Postup Boloňské lasagne 1
Postup přípravy receptu
-
Na rozpáleném oleji osmahneme dosklovata na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme prolisovaný česnek a necháme rozvonět. Pak přidáme mleté maso, koření, sůl, pepř a restujeme cca 10 minut, dokud se maso nedrolí a nezešedne. Přidáme pasírovaná rajčata, cukr a dusíme 30 minut do zhoustnutí. Podle potřeby dochutíme solí nebo cukrem.
Bešamel: V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku. Zalijeme mlékem a dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem. Na mírném ohni za častého míchání necháme provářet cca 30 minut. Nakonec přidáme najemno nastrouhanou goudu a necháme rozpustit. Podle potřeby přidáme mléko.
Pekáček nebo zapékací misku vymažeme olejem a dno zalijeme bešamelem. Na bešamel vyrovnáme nevařené plátky lasagní, na ně masovou směs, opět nalejeme bešamel a tak vrstvíme do spotřebování všech surovin. Nahoře by měla být masovo-rajčatová směs. Tu zasypeme parmezánem nebo goudou a zapékáme v troubě na 180°C cca 20 - 30 minut.